SLUČAJ KOJI JE UZBURKAO SRBIJU: Dečaka će usvojiti Šveđani, hraniteljka obmanula javnost
Foto: S.U.

Ministarstvo rada tvrdi da zakon nije prekršen

SLUČAJ KOJI JE UZBURKAO SRBIJU: Dečaka će usvojiti Šveđani, hraniteljka obmanula javnost

Društvo -

Ljiljana Radulović dala je netačne informacije o postupku usvajanja petogodišnjeg dečaka i svojoj ulozi u njemu, ne vodeći računa o posledicama, poručuju nadležni

Priča o Ljiljani Radulović (60), hraniteljki, i petogodišnjem dečaku iz Zrenjanina, o kojem se brinula, a koga je Centar za socijalni rad dao na usvajanje bračnom paru iz Švedske, uzburkala je i podelila srpsku javnost.Dok Ljiljana tvrdi da se ceo proces usvajanja desio veoma brzo i maltene nenajavljeno, kao i da će biti traumatičan za dete, iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku saopštavaju da će se usvajanje nastaviti u najboljem interesu deteta, ali i da je Radulovićeva u javnost protivzakonito iznela „netačne podatke“.

- Hraniteljka je u ovom slučaju prekoračila granice svoje uloge i dužnost da poštuje zakonsku obavezu čuvanja tajnosti podataka. Davala je javnosti netačne informacije o konkretnom postupku i svojoj ulozi u njemu, ne vodeći računa o posledicama koje mogu da nastanu za dete i potencijalne usvojitelje - saopštilo je ministarstvo na čijem čelu se nalazi Aleksandar Vulin.U saopštenju se navodi da je procenjeno da je u najboljem interesu deteta da bude usvojeno uprkos „pritisku javnosti“:

- Strani usvojitelj može usvojiti dete iz Srbije samo pod uslovom da za takvo dete u razumnom roku, po zakonu minimum godinu dana, nije bilo moguće izvršiti izbor domaćih usvojitelja. Interes deteta i poštovanje zakona jedino je čime se rukovode nadležne institucije i na to ne može imati uticaj pritisak javnosti.Ipak, Ljiljana Radulović tvrdi da dete nije želelo da ide u novu porodicu, kao i da dodatan problem pravi nepoznavanje jezika, jer su usvojitelji Šveđani.

- Ja želim sve najbolje za dete. Hoću da znam šta je i gde je dete koje sam podizala i volela od njegovog trećeg meseca života, a oni su ga za tri dana odveli od mene... Dozvolite mi samo da ga poljubim i zagrlim - kroz suze je za Kurir ispričala Radulovićeva, koja je pre dva dana podnela i krivičnu prijavu protiv Centra za socijalni rad u Zrenjaninu.Direktorka centra Julija Bobek kaže da rade u interesu deteta:- Hraniteljstvo se odnosi na privremeni smeštaj deteta, a usvojenje je trajno rešenje koje treba da obezbedi kontinuitet u njegovom vaspitanju, odrastanju i obrazovanju u porodičnoj sredini. U postupku usvojenja učestvuju i hranitelji i potencijalni usvojitelji, a oni svi imaju obavezu čuvanja tajnosti podataka.

BROJKE135 dece čeka da bude spojeno sa usvojiteljima39 dece je već upućeno na adaptaciju u domaće usvojiteljske porodice63 dece je podobno za međunarodno usvojenje731 usvojitelj je upisan u Jedinstveni lični registar

Protest u ZrenjaninuPODRŠKA ZA LJILJANUU Zrenjaninu je juče oko 17 časova održana mirna protestna šetnja kojom su građani i prijatelji Ljiljane Radulović želeli da spreče nastavak procesa usvajanja deteta. U njihove ime oglasila se Ivana Mandić:- Pitaju deca u vrtiću što im se drugar ne vraća. Osete oni, ta mala bića, da se nešto dešava... Dajemo podršku našoj Ljiljani. Zašto mora ovako? - upitala je ona.

S. U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track