SLUČAJ OGNJANOVIĆ: Trag skrivenog novca vodi do Austrije
Foto: Nebojša Mandić

Bečlije reagovale na zahtev srpskog tužilaštva

SLUČAJ OGNJANOVIĆ: Trag skrivenog novca vodi do Austrije

Društvo -
Proveravaju se okolnosti u vezi sa humanitarnom akcijom pošto se sumnja da je Damir Ivanović u Beču za Tijanino lečenje sakupio više novca od 103.000 dolara

BEOGRAD - U istragu o Jeleni i Nebojši Ognjanović, roditeljima pokojne Tijane (8), uključila se i austrijska policija jer postoji osnovana sumnja da je prikupljeno mnogo više novca nego što je prijavljeno, saznaje Kurir od izvora iz istrage.Naime, na zahtev našeg tužilaštva angažovale su se i kolege iz Beča, koje će ispitati sve okolnosti pod kojima se prikupljao novac za Tijanino srce u toj zemlji.- Proverava se na koji način je izvesni Damir Ivanović, prijatelj porodice Ognjanović, prikupljao novac za Tijanu i koliko je novca zaista bilo. Postoji sumnja da je sakupljeno mnogo više od 103.000 dolara, koliko je on prijavio, i prebacio na račun Nebojše Ognjanovića u američkoj Čejs banci. Dakle, sad se proveravaju svi detalji o donacijama iz Austrije i biće ispitani svi koji su bili uključeni u tu humanitarnu akciju. Proveriće se da li je novac za devojčicino srce bio zloupotrebljen - kaže naš izvor iz istrage.Podsetimo, Damir Ivanović je bio najangažovaniji u prikupljanju donacija za Tijanu na austrijskom području. Sve donacije su se uplaćivale preko njegovog „pejpal“ računa, a onda je on uplatio 103.000 dolara na Nebojšin račun u Americi. Međutim, sumnja se da je to samo deo novca.Kurir je juče pozvao Ivanovića, ali on nije bio raspoložen za razgovor.- Ja sam svoju izjavu dao advokatu i policiji u Srbiji. Niko od službi iz Austrije me nije ispitivao, a i zašto bi, mislim da nisu relevantni - kratko je rekao Ivanović. Na našu konstataciju da postoje sumnje da je postojalo više novca, on odgovara:- Sumnje mogu postojati u svašta. Ja bih sada da prekinem ovaj razgovor.Nadležni u tužilaštvu u Srbiji do zaključenja broja nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa istragom. Ovim povodom nije se oglasila ni austrijska policija.(S. S.)

Propaganda istraga će otkriti koliko su novca prebacili sa Američkog računaNEBOJŠA DONEO MNOGO VIŠE KEŠAKad su Jelena i Nebojša Ognjanović s Tijanom 12. aprila 2013. godine otputovali u Hjuston, tamo su nastavili da se angažuju na prikupljanju donacija.- Nije im bilo dovoljno što su dobili 2,5 miliona evra, nego su nastavili s humanitarnom akcijom i kad su stigli u Ameriku. Tako su se uz pomoć humanih ljudi, pre svega iz dijaspore, organizovale humanitarne večere, pojedinci su dolazili i davali novac, kompanije su pisale čekove na nekoliko hiljada dolara. Nije se znalo ni koliko novca je na kraju prikupljeno. Sve je to Nebojša sjedinio i stavio na svoj američki račun, pored onih 18.000 dolara, koje je uplatio čim je stigao iz Srbije - priča naš izvor.Kada je 15. jula Tijana preminula, Ognjanovići su se posle nekoliko dana vratili u Beograd. Pre polaska počistili su račune u američkoj banci.- Deo novca su potrošili na šoping po američkim prodavnicama, a ostatak su podigli i u kešu odneli u Beograd. Niko ne zna koliko je tu novca bilo - kaže naš izvor iz istrage.

Pratite Kurir i na Viberu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja