SMRTNA PRESUDA IS: Ubijte Zukorlića, rešite se otpadnika!

Islamisti traže likvidaciju bivšeg muftije

SMRTNA PRESUDA IS: Ubijte Zukorlića, rešite se otpadnika!

Društvo -

Pripadnik Islamske države Abdul Kajum Bosni u video-snimku pozvao pristalice da se reše „izdajnika“ i svih koji sarađuju s njim

Ozloglašena Islamska država pozvala je svoje pristalice da ubiju poslanika Skupštine Srbije i bivšeg muftiju Muamera Zukorlića.Na snimku na Furat mediji, servisu ID na bosanskom jeziku, mladić potpisan kao Abdul Kajum Bosni poziva „braću“ da ubiju Zukorlića i „ostale izdajnike“ koji podržavaju lidera Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka.Stravičan proglasSarajevski portal Saff.ba preneo je pomenuti snimak, na kojem se vidi kako Zukorlić poziva muslimane da glasaju na izborima u Srbiji, a potom sledi stravična poruka borca IS, koji mu na tome zamera.- Da li je iko od njih pozvao na džihad, na borbu za čast muslimana i muslimanki? Niko nikad. Žalosno je stanje njihovo. Borite se protiv tih imama i kufra. I borite se, ubijajte imame, kolovođe. Jasno nas Alah obavezuje borbom. Ta borba je važnija od borbe protiv nevernika - kaže Abdul na snimku.On potom poziva svoju braću, „posebno u Bosni i na celom Balkanu“, da se reše tih imama i da im „zagorčavaju život“.- Koliko god vi želite da budete ovde, u Islamskoj državi, toliko mi želimo da budemo tu i da svaki dan ubijamo nevernike. Jer vama se na svakom koraku nalaze nevernici, borba protiv njih je jača. Ubijajte ih. Ima li šta bolje od toga da u mesecu ramazanu čovek krene u boj i ubije ih - pita mladić sa snimka.Iako je video strašan, a nedavno je objavljena i mapa s tajnim jedinicima IS koja pokazuje da ih ima i u Srbiji, Zukorlić kaže da se ne plaši.- Video sam snimak. Definitivno, ova pretnja se ne sme omalovažiti i ja je shvatam ozbiljno. Preduzeću sve sa svoje strane, a i od nadležnih organa zatražiću sve što je potrebno kako bi se prema ovoj pretnji postavili adekvatno. S druge strane, ne želim toj vrsti ljudi da upriličim ugođaj straha. Neću nipošto popustiti pred onima koji misle da terorom mogu podeliti svet na način na koji to žele. Ovo je dokaz da je dobro ovo što radim, da je moja poruka pomirenja ono što nedostaje ovom prostoru. Zameraju mi što sam prihvatio da delujem kroz organe države Srbije - rekao je lider BDZ u razgovoru za Kurir.On je podsetio da je i 2006. dobio pretnje u Novom Pazaru.Podrška od Gojkovićeve- Ovo treba studiozno izučiti, uraditi bezbednosnu procenu. Razmotrićemo sve vrste obezbeđenja, uključujući i državno policijsko. Na to sada ne mogu dati odgovor jer još nemam bezbednosne procene, to treba da dobijem od nadležnih organa. U krajem slučaju, ako se proceni da je neophodno, ne bih odbio službeno obezbeđenje od države - kaže Zukorlić.Poslanik BDZ još navodi da mu, otkako je pretnja objavljena, telefon stalno zvoni.- Upravo me je zvala predsednica parlamenta Maja Gojković i izrazila mi podršku - kazao je.

Marko NicovićZUKORLIĆEV SPIN DA SKRENE PAŽNJUBivši šef beogradske policije Marko Nicović kaže da IS ne preti Zukorliću, već da je to samo spin bivšeg muftije.- Hoće da dobije na značaju kod muslimana, da opere biografiju. Kao, prete mu jer pomaže Srbiju. Glumi velikomučenika. To nije tačno, običan spin. Pa on je dole stvorio muslimanski lobi - tvrdi Nicović.

Reakcije

Aleksandra Jerkov (DS)ZA SVAKU OSUDUSvaki poziv Islamske države na ubistvo je skandalozan i za svaku osudu. Muamera Zukorlića treba zaštititi u svakom smislu. Verujem da postoje službe koje rade svoj posao i koje imaju procene takvih stvari. Sve nadležne službe moraju da se postaraju da se nikome ništa ne desi.Milovan Drecun (SNS)NIKO NE SME BITI METATo je neprihvatljivo ugrožavanje bezbednosti poslanika. Niko ne sme zbog svojih političkih uverenja ili delovanja da bude označen kao meta za likvidaciju. Verovatno je taj motiv među teroristima zato što je Zukorlić svoje političko delovanje kanalisao na legitiman način.Boško Obradović (Dveri)OZBILJNO SHVATITI I OSUDITIIslamska država je poznata po tim vrstama surovosti i pretnji, kao i ostvarenju tih pretnji, tako da je to nešto što uvek treba ozbiljno shvatiti. Čitava srpska javnost to treba da osudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track