SOCIJALIZACIJA BIVŠIH OSUĐENIKA: Kako se vratiti u društvo posle izdržavanja kazne
Foto: Zorana Jevtic

Postpenalni prihvat

SOCIJALIZACIJA BIVŠIH OSUĐENIKA: Kako se vratiti u društvo posle izdržavanja kazne

Društvo -
Po izlasku na slobodu iz pritvorske ili zatvorske ustanove, ljudi su često prepušteni sami sebi, nesigurni, pod stresom i u stanju da ne mogu da se vrate kući i da nemaju novca ni za hranu i smeštaj.

Udruženje pritvorenika i zatvorenika Republike Srbije svojim članovima, pored pravne pomoći u toku boravka u pritvoru i li zatvoru, obezbeđuje i pomoć neposredno po izlasku. Obezbeđuju im besplatni smeštaj od 4 dana, hrane i higijenskih sredstava, kao i novčane pomoći u iznosu od 1.000 dinara za troškove prevoza do mesta stalnog boravka i slično.

Takođe, obaveštava se najbliža rodbina ili prijatelji o mestu trenutnog boravka člana koji je napustio pritvorsku ustanovu, kako bi se mogao organizovati prevoz ili poseta članu za vreme boravka u smeštaju koji obezbeđuje Udruženje.

Nevladina organizacija pritvorenika i zatvorenika je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi zaštite njihovih prava. Pored same zaštite interesa pritvorenika i zatvorenika udruženje takođe u svom programu ima i cilj institucionalne podrške i prihvata otpuštenih, osuđenih u društvenoj zajednici (postpenalni prihvat). Takođe, na raspolaganju je besplatna pravna pomoć, o čemu se više informacija može dobiti na adresi pritvorenici-zatvorenici.com.

Udruženje se u svom radu pridržava Ustava i zakona Srbije, a rad udruženja je javan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja