ŠOK: Šta povezuje bombe, bradu, nargile, balet i zlatne zube?
Foto: Zorana Jevtić

Bruka Svetske zdravstvene organizacije

ŠOK: Šta povezuje bombe, bradu, nargile, balet i zlatne zube?

Društvo -

SZO poručio Sirijcima da će ih, dok besni rat, ubiti duvanski dim, a zatim konferenciju o borbi protiv pušenja održao u diktatorskom Turkmenistanu

Nedavno su mediji i čitava svetska javnost ostali zatečeni porukom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da pušenje šteti sirijskom narodu i njihovom zdravlju u momentu kada je zemlja opustošena višegodišnjim ratom i dok milioni izbeglica lutaju svetom.Brojni svetski analitičari oštro su kritikovali Ujedinjene nacije, koje nisu uspele da zaštite Sirijce od rata i gladi, ali zato od njih zahtevaju da prestanu s pušenjem. Svetska zdravstvena organizacija pri UN kroz svoj izveštaj poručuje sirijskom narodu - ugrozićete zdravlje nastavite li da pušite, pre svega nargile, a onda i cigarete i lule.Neobične aktivnostiBrižna poruke SZO Sirijcima jedna je u nizu, u najmanju ruku neobičnih, aktivnosti ove organizacije. Naime, regionalni evropski sastanak o borbi protiv pušenja SZO je ove godine organizovala u Ašgabadu, prestonici Turkmenistana. Logičan sled, ako se ima u vidu da je SZO pre dve godine ovoj zemlji dao prestižnu nagradu za borbu protiv pušenja. Ipak, potpuno neverovatna vest za one koji su ikad išta pročitali o ovoj diktatorskoj zemlji centralne Azije. Istina, zabrana pušenja na svim javnim mestima jeste na snazi od 2001. u Turkmenistanu, ali samo zato što je dugogodišnji diktator Saparmurat Nijazov odlučio da zakonom spreči sopstveno iskušenje da ponovo zapali?!Taj zakon nema veze sa stvarnom brigom o zdravlju stanovništva jer da ima, turkmenistanski zdravstveni sistem ne bi bio na svetskom začelju i čak nazadovao iz dana u dan.Kakvu je buru izazvala odluka SZO da joj domaćin konferencije bude baš ova bivša sovjetska republika, najbolje odslikava deo izjave britanskog poslanika Filipa Dejvisa.On je govoreći u parlamentu s namerom da odvrati britanske predstavnike od odlaska u Turkmenistan izjavio:- Zapitate li se koliko je naše ministarstvo zdravlja autoritarno i kakve drakonske zabrane priprema pušačima ako smatra da se išta može naučiti od Turkmenistana? U Turkmenistanu je zabranjeno pušenje, ali i balet.To je zemlja u kojoj se zakoni donose bez zvanične rasprave. Diktator, koji je vladao doživotno, od 1991. do 2006, uveo je niz neverovatnih zabrana. Zabranjeni su opera i balet, držanje kućnih ljubimaca, nošenje brade, duge kose, ali i zlatnih zuba - nekada veoma rasprostranjenog običaja u Turkmenistanu. I aktuelni šef države Kurbankuli Berdimuhamedov u potpunosti sprovodi diktatorski stil upokojenog prethodnika.Stroga kontrolaTako izveštavaju svetski mediji o ovoj zemlji, ali domaći naravno ne. Oni su pod strogom kontrolom vlade, pa se Turkmenistan po nedostatku medijskih sloboda plasirao na visoko treće mesto u svetu. Ipak, centralnoazijsko poimanje demokratije ne smeta svima. Svetska zdravstvena organizacija u skarednim zakonima Turkmenistana pronalazi prostor za delovanje. Zvanično obrazloženje čelnika SZO za ovaj izbor destinacije za konferenciju jeste da je pušenje zakonom zabranjeno i da se svako kršenje drakonski kažnjava.Iz SZO juče za Kurir nisu hteli da komentarišu sporne akcije u Siriji i Turkmenistanu.

Fauli SZOPOTPIRIVANJE MASOVNE HISTERIJESvetski mediji često istražuju licemerne postupke Svetske zdravstvene organizacije - poput izazivanja masovne histerije u svetu zbog proglašenja epidemije virusa H1N1 i obaveze vakcinacije. Novinari su kasnije izrazili sumnje da su Svetska zdravstvena organizacija i njeni eksperti primili finansijska sredstva od farmaceutske industrije koja je uvećavala profit istom brzinom kojom se širio panični strah od svinjskog gripa.U svakom slučaju, ne čudi sumnja novinara u pojedine poteze SZO koji se bez problema mogu nasloviti sa „verovali ili ne“.

Dragomir AnđelkovićEKSCES ŠTETI UGLEDU SZOPolitički analitičar Dragomir Anđelković ističe da je SZO, čini se, već napravio nekoliko ozbiljnih gafova prilikom donošenja najrazličitijih odluka i da je ovaj samo još jedan u nizu.- Seminar o zabrani pušenja, bez obzira na to što svi znamo koliko je ono štetno, ne treba organizovati u zemljama gde se ne poštuje minimum ljudskih prava. Naravno da se treba boriti protiv štetnog dejstva duvana, ali ovakvi ekscesi i te kako štete ugledu ove organizacije, koja bi trebalo da brine o zaštiti zdravlja na svetskom nivou. Ovakvim gestom SZO šalje lošu poruku i ovo je više antireklama nego istinska podrška u borbi protiv pušenja - ističe Anđelković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track