ŠOKANTNE TVRDNJE KATOLIKA: Stepinac spasao decu i Jevreje!
Foto: Profimedia

Istorijski spor

ŠOKANTNE TVRDNJE KATOLIKA: Stepinac spasao decu i Jevreje!

Društvo -

„Svaka vlast je od Boga dana, a po tome Crkva mora da se moli za njih, kakve god da su“, bio je juče jedan od argumenata hrvatske strane da se katolički kardinal proglasi za sveca

Treći, po mnogima i najvažniji i najteži, dvodnevni skup Mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost Alojzija Stepinca, kardinala Katoličke crkve u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, održava se u Novom Sadu.Odgovarajući na optužbe predstavnika SPC koji Stepinca optužuju da je znao, ali nije sprečio genocid, progon i pokrštavanje Srba, hrvatska strana poziva se na dokumenta u kojima se navodi da je Alojzije spasao srpsku i jevrejsku decu tokom rata.

- Postoje neka istorijska dokumenta koja govore da je Stepinac spasao srpsku decu, ali stanovište Srba je da je spasavao samo one koje su prešli u katoličanstvo. Takođe, Hrvati se pozivaju na rečenicu koja postoji i u katoličkim misama i u pravoslavnim propovedima - „Svaka vlast je od Boga dana“, a po tome Crkva mora da se moli za svaku vlast, kakva god da je - otkriva za Kurir izvor blizak crkvenim krugovima.

Mesto okupljanja komisije... Patrijaršija u Novom Sadu
Mesto okupljanja komisije... Patrijaršija u Novom Sadu

S druge strane, SPC predstavlja dokaze da je zagrebački nadbiskup aktivno učestvovao u stvaranju NDH.- Rasprave o Stepincu podeljene su po godinama i temama, a 1943. godina je posebno važna jer se tada dešavao Holokaust i veliko proterivanje Srba. Takođe, hrvatska strana će se pomučiti da objasni zašto se Stepinac 1944. godine zalagao za priznanje NDH. Komisija treba da radi minimum tri, ne godinu dana kako bi se sve lepo istražilo, a najvažnije je da se izbegne mešanje političara - smatra Drago Pilsel, urednik portala Autograf.hr i teoretičar koji već 25 godina proučava Stepinca.

Štir odbio sastanak sa SrbijomDAČIĆ: VEOMA SMO SE RASTUŽILISastanak komisije u Novom Sadu održava se samo nekoliko dana nakon što je u Osijeku otkrivena spomen-bista kardinalu Stepincu, što je izazvalo seriju optužbi na relaciji Beograd-Zagreb.- Nakon izjava ministra Dačića, koji je napao kardinala Stepinca, po jednom starom komunističkom šablonu odbili smo njegov zahtev da održimo bilateralni susret ovog vikenda - izjavio je juče ministar spoljnih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir, dok mu je srpski šef diplomatije Ivica Dačić ironično odgovorio da su se „veoma rastužili ovim velikim udarcem za srpsku diplomatiju“.- Neka stvaraju probleme, ja nisam taj koji će ćutati kad je reč o rehabilitaciji ustaštva, fašizma, nacizma - kazao je Dačić, pohvalivši se da dolazi iz antifašističke porodice, dok je Štir iz „ustaške“.

JELENA PRONIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track