SPASEN SPOMEN NA VOJVODU ĐUJIĆA: Brat Boško od NEPRIJATELJA sačuvao rodnu KUĆU kod Knina!
Foto: Printscreen/YouTube

Veliko interesovanje za zdanje u selu Topolje

SPASEN SPOMEN NA VOJVODU ĐUJIĆA: Brat Boško od NEPRIJATELJA sačuvao rodnu KUĆU kod Knina!

Društvo -

Boško Đujić (97), rođeni brat vojvode Momčila Đujića, otkupio je od sadašnjeg vlasnika njihovu rodnu kuću u selu Topolje kod Knina, kako bi se izbegla svaka mogućnost da bude prodata neprijateljima, koji su takođe bili ozbiljno zainteresovani za njenu kupovinu.

"Veliko hvala i našem Srbinu iz sela Civljane u Dalmaciji, koji se uprkos dobroj ponudi od nepri­ja­telja najpre obratio meni, zna­jući koliko je to bitna informacija za Dinarski četnički pokret „Vojvoda Momčilo Đujić“. Bratski sam mu savetovao da je najbolje da se obrati bratu vojvode Momčila Đujića i da je najprirodnije da kuća ostane u porodici Đu­jić ili u krajnjem slučaju da je kupi neko od potomaka DČD u emigraciji, što je ovaj dobri čovek pos­lu­šao.

Foto: Printscreen/YouTube

Njegova je želja bila da tako i bude, jer je njegov pokojni otac bio pripadnik Leteće brigade Di­na­rske četničke divizije.I ubuduće će mlade generacije Srba Krajišnika prilikom obila­ska svojih ognjišta bez problema mo­ći da obiđu kuću našeg slavnog voj­vode Momčila, pogotovu jer je ona sada opet u vlasništvu porodice Đujić. Neka tako i ostane u budućnosti i dao Bog da se njeni ukućani jednom vrate iz tuđine u oslobođenu Sr­psku Krajinu", zapisao je Ilija Klišanin.

Foto: Printscreen/YouTube

On je u nastavku podsetio da je Boško Đujić tokom rata bio pomoćnik glavnog organizatora omladine Dinarske četničke oblasti i šefa Propagandne grupe, ču­ve­nog omladinca iz Bosanskog Gra­hova, Periše Dobrijevića.

"U leto 2011. godine prvi put, nakon dvadeset go­dina, sam posetio Pravoslavnu Dalmaciju. Obišao nje­nu lepotu, manastire, sva poznata četnička sela i na­ravno rodnu kuću četničkog vojvode Momčila Đu­jića. Kroz to moje putešestvije društo mi je tada pra­vio i sve što me zanimalo pokazivao mi je jedan kr­šni Dalmatinac – Jandre Kotaraš, pokojni otac na­šeg brata Steve Kotaraša.

Foto: Printscreen/YouTube

Najveću radost doživeo sam kad sam stao pred ku­ću našeg Vojvode Đujića. Sa mnom su bila deca brata Steve Kotaraša i tom prilikom smo napravili za us­po­menu jako lepe fotografije. Tad sam pomislio u sebi: ”O, Bože moj, verujem da će jednoga dana u ovu ku­ću svraćati i srpski đaci sa svojim učiteljima, kad bu­du išli na ekskurziju i u obilazak zavičaja le­ge­n­da­rnog komandanta Dinarske četničke divizije", završio je on.

(pogledi.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track