5 PREMINULO A DIREKTOR DOMA KAŽE: Rodbina je kriva za smrt staraca
Foto: Dragana Udovicic

Skandal

5 PREMINULO A DIREKTOR DOMA KAŽE: Rodbina je kriva za smrt staraca

Društvo -
Posle smrti petog štićenika Pero Marić saopštio da je greška bila to što je dozvolio ljudima da jedu jaja koja su im najbliži doneli za Uskrs

ČAČAK - U Domu za stare „Dvoje“ u Vranićima kod Čačka preksinoć je preminula korisnica Milostina Plazinić (89) iz čačanskog sela Premeća, a sinoć još jedna starica, koja je imala više od 86 godina, pa je broj umrlih od salmonele porastao na petoro, dok je u bolnicu smešteno devetoro ljudi.Zabranjene poseteIako je proglašena epidemija, vlasnik doma Pero Marić tvrdi da nema razloga za paniku.- U domu trenutno ima 37 osoba, a kontrole su svakodnevne. Mi ozbiljno radimo svoj posao. Kod velikog broja korisnika više nema dijareje. Greška može biti to što smo dozvolili ljudima da jedu ono što im je rodbina donela za Uskrs. Ne mogu da im zabranim da pojedu ono što su im spremili najrođeniji. Ubeđen sam da su zaraženi uskršnjim jajima - rekao je Marić, koga smo zatekli u domu u kome su zbog epidemije zabranjene posete.Nadležni u čačanskom Zavodu za javno zdravlje kažu da su zaraženi pod neprestanim lekarskim nadzorom.- O štićenicima doma brine se zvanična doktorka ove ustanove. Ona je zadužena za preglede i terapiju pacijenata. Ona se konsultuje sa lekarima sa infektivnog odeljenja čačanske bolnice, a u nekoliko navrata u toku dana dolaze ekipe hitne pomoći kako bi obavljale preglede - izjavio je epidemiolog zavoda dr Aksentije Tošić, koji dodaje da je u ovom trenutku najvažnije da se epidemija ne širi.Pretprošle noći u domu za stare je preminula Milostina Plazinić, koja je četvrta žrtva epidemije, međutim, njen sin Nenad (66) kaže da nije imao nikakvih zamerki na tretman koji je imala njegova majka.Na kućnom lečenju- Šta se to dogodilo, ne znam. O tome reč treba da daju istražni organi. Ako je neko kriv za majčinu smrt, neka odgovara - kazao je Plazinić.Prema rečima dr Radoslava Miloševića, direktora čačanske bolnice, troje radnika doma koji su hospitalizovani verovatno će danas biti pušteni na kućno lečenje. Ostali su starije životne dobi. Jedna osoba je u teškom stanju i pod stalnim nadzorom lekara.

Ministarstvo radaDANAS ODLUKA O ZATVARANJUIz Ministarstva rada izjavili su da će odluku o zatvaranju doma doneti danas, nakon što sanitarna inspekcija sačini izveštaj o eventualnim propustima.- Starački domovi se nikada ne zatvaraju u jednom danu jer bi to moglo da našteti njihovim stanarima. U toku dana ćemo imati izveštaj iz Ministarstva zdravlja, sa čijim predstavnicima ćemo videti šta dalje - rekli su iz ministarstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track