SRAMNO: Prevara s matičnim ćelijama!
Foto: Shutterstock

Pojedinci profitiraju na deci

SRAMNO: Prevara s matičnim ćelijama!

Društvo -

Stojan S. uzorak iz pupčane vrpce svoje bebe poslao u banku u Ženevu na čuvanje, a tek kad je uplatio 1.700 evra javili mu da on nije dobar. Novac nisu hteli da vrate

Uplatio sam 1.700 evra privatnoj banci za čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce. Želeo sam da svom tek rođenom detetu, za ne daj bože, omogućim veće šanse da bude zdravo i srećno. Međutim, banka me je prevarila. Umalo sam ostao i bez novca i bez ove potencijalne šanse za dete!Ovo za Kurir priča Stojan S. iz Beograda (29), koji se sredinom decembra prošle godine odlučio na ovaj papreno skup korak kako bi detetu pružio veće šanse za izlečenje ukoliko se kasnije u životu razboli.- Nakon porođaja, uzorak je poslat na procenu u Ženevu. Mejlom sam dobio odgovor da je sve u redu i da mogu da uplatim novac. Rok čuvanja je bio 20 godina, a dobio sam i pet gratis jer sam uplatio iznos u celosti. Međutim, nedelju dana nakon što sam uplatio, pozvali su suprugu i rekli joj da bakteriološki nalaz ipak nije ispravan! - objašnjava Stojan i dodaje da ga je posebno razljutilo to što su mu savetovali da kontaminirani uzorak ipak sačuvaju:- Skoro tri meseca su me zavlačili za povraćaj novca! Zapretio sam da ću izaći s pričom u medije i da ću podneti tužbu, a oni su juče uplati novac.

Genetičar dr Miodrag Stojiljković kaže da je postojanje banaka matičnih ćelija izuzetno važno, ali da je isto tako bitno da njihovo poslovanje bude transparentno.- Ne možete obećati ljudima da ih možete izlečiti od svih bolesti kada to nije tačno. Postoji širok spektar matičnih ćelija i nijedna od njih ne leči sve - upozorava dr Stojiljković:- Kod nas se propagiraju matične ćelije iz pupčane vrpce, koje inače nisu toliko delotvorne i kojima je rok trajanja kraći. Ljudi često ne znaju da je ove ćelije, za razliku od nekih drugih, izuzetno teško čuvati u laboratorijskim uslovima. One se mogu sačuvati, ali nakon odmrzavanja, lako gube svoja svojstva.

Dr Nadežda BasaraNEPOTREBNO BACANJE NOVCADr Nadežda Basara, direktorka poznate nemačke klinike „Malteški vitezovi“ u Flensburgu, koja je poznata po veoma uspešnom lečenju leukemijskih i drugih teških bolesti, u više navrata je istakla da je čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce beba „nepotrebno bacanje novca“.- U svetu postoji više od 20 miliona potencijalnih donora, pa je mogućnost da se pronađe podudaran donor za 20.000 transplantacija godišnje veća od 90 odsto - rekla je Basara.

MATIČNIM ĆELIJAMA SE TRETIRAJU:- Leukemija- Limfomi- Anemija i nasledne bolesti krvnih zrnaca- Nasledni poremećaji imunosistema- Nasledne metaboličke bolesti

RUŽICA KANTAR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track