SRAMOTA DRŽAVE: Ćerku (2) sam već dvaput spasavala od poplava!
Foto: Facebook

Zapadna Morava se dva puta izlila u Kraljevu

SRAMOTA DRŽAVE: Ćerku (2) sam već dvaput spasavala od poplava!

Društvo -
Mala Maša Vučković iz sela Grdice sa pet meseci evakuisana 2014, a istu sudbinu doživela i u martovskim bujicama

BEOGRAD - Iako ima tek dve godine, mala Maša Vučković iz Grdice kod Kraljeva preživela je čak dve poplave - u maju 2014. i u martu ove godine!Kad su je spasioci prvi put izbavili iz poplavljene kuće, Maša je imala tek pet meseci. Zbog nemara nadležnih, Zapadna Morava se u ponedeljak po drugi put izlila u ataru Grdice, a Maša je ponovo evakuisana zajedno s majkom Gordanom - koja se ovog puta nalazi u četvrtom mesecu trudnoće!

- Te 2014. godine mislila sam da sam preživela ono najgore u životu. Međutim, očigledno sam se prevarila. Taman nakon što smo renovirali kuću i počeli normalno da živimo, kao da se neko grubo šali s nama, ponovio se isti scenario - kaže za Kurir mama Gordana.

- Maša je tada bila jako mala. Hvala bogu, ničeg se ne seća, ali suprug i ja taj strah nikad nećemo zaboraviti. Bilo je veče kad je voda počela da nadire. Popeli smo se na prvi sprat, jer je prizemlje vrlo brzo bilo poplavljeno. Bilo je hladno, nije bilo struje...

Maša je spavala, a suprug i ja smo skoro celo veče probdeli na terasi, gledajući u reku i brinući se dokle će nadirati i hoćemo li ostati živi. Sledećeg dana spasioci su u čamcu došli po nas. Suprug mi je pomogao da iznesem bebicu, ali vratio se u kuću kako bi ostao sa svojim roditeljima. Iako sam preživela rat na Kosovu, odakle sam otišla pre 15 godina, to je bio najgori trenutak u mom životu - kaže Gordana.

 Prvi potop...  Gordana  Vučković sa Mašom koja  je tada imala pet meseci
Prvi potop... Gordana Vučković sa Mašom koja je tada imala pet meseci

Kad su se Gordana i Maša nakon nekoliko dana vratili kući, dočekao ih je jeziv prizor. Kuća je bila uništena, a Mašine igračke, nameštaj, fotografije i druge zajedničke uspomene ležale su sablasno oko kuće.- U tom periodu svi su nam obećavali pomoć. Dolazio je i predsednik Tomislav Nikolić i obećao nam novi nameštaj, krevete, pa čak i da će nam preko fondacije Dragice Nikolić obezbediti montažnu kuću. Međutim, to se nije desilo. Dobili smo 230.000 dinara pomoći, a samo 6.000 evra smo uložili u obnovu parketa, pločica i kupovinu najosnovnijeg nameštaja - dodaje ona.Uprkos obećanjima, gradnja bedema započela je tek pošle nedelje, dve godine nakon poplava. Bilo je kasno.- Ponovo su stradale sve kuće u naselju. Meštani su van sebe od tuge i bola. Oni ne samo da nemaju novca da sve renoviraju ponovo nego nemaju ni volje. Ja ovo neću moći da preživim još jednom. Kad su nas u ponedeljak evakuisali, Maša, koja nije više tako mala, bila je prestravljena i sve vreme se grčevito držala za mene. Ukoliko se ovo desi još jednom, jednostavno ću se preseliti, jer izgleda da u Srbiji ne postoji drugo rešenje za poplave do tog - navodi Gordana, naglašavajući da mora da misli i na budućnost deteta koje će za nekoliko meseci doneti na svet.

Ministar AntićBRANE SE ENERGETSKI OBJEKTIEnergetska situacija je stabilna i svi ključni objekti su bezbedni, rekao je juče ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.- Zaštitili smo Kolubaru i dižemo dodatne bedeme prema reci Vranić, koja nam je pre dve godine stvarala velike probleme. U EPS, EMS i drugim energetskim kompanijama formirani su štabovi, koji iz minuta u minut prate situaciju na terenu - rekao je Antić i objasnio da postoje planovi i za TENT i Kostolac.

Hidrolozi najavljujuSMIRIVANJE 15. MARTASmirivanje hidrološke situacije možemo očekivati posle 15. marta, kaže za Kurir hidrolog Dejan Vladiković.- Do tada, veći porast nivoa očekuje se u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, i to na Južnoj Moravi s pritokama, Mlavi, Peku i Timoku. U jugozapadnoj Srbiji, Zapadna Morava, Ibar, Jadar i Kolubara dostići će takozvani upozoravajući nivo, što važi za reke u centralnoj Srbiji. U Timočkoj Krajini i Negotinskoj Krajini, kao i u jugoistočnoj Srbiji mogući su manji bujični vodotokovi - kaže Vladiković.

POPLAVE U SRBIJISava je juče probila deo nasipa kod sela Klenak, naspram Šapca, na tri mestaPoplavama su ugrožena 633 objekata, bez struje je 627 domaćinstava, bez vode 226, a od sada je evakuisana 171 osobaNajviše padavina juče je bilo na Zlatiboru, Kopaoniku, Kraljevu, Valjevu, Sjenici, Požegi, Crnom vrhu i VranjuU Beogradu je jedino kod kule Nebojše na snazi vanredna odbrana od poplavaVelika Morava, kao i većina vodostaja je u stagnaciji, dok su Zapadna Morava i Južna Morava u blagom porastuPutevi do Guče i dalje su neprohodniUprava veterine naložila je mere za zaštitu životinja na poplavljenim područjimaUdruženje reciklera spremno je da pomogne u uklanjanju kabastog otpada koji je često uzrok havarije na vodotokovima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track