SRAMOTA RATARA: Šargarepu i krompir peru u fekalijama!
Foto: Youtube/Printscreen

Bizarno ponašanje poljoprivrednika

SRAMOTA RATARA: Šargarepu i krompir peru u fekalijama!

Društvo -

Povrtar iz mesta Begeč u Dunavu, koji je zagađen hemijskim i biološkim otpadom, oprao pune četiri traktorske prikolice povrća, koje kasnije treba da završe na pijacama

Pojedini poljoprivrednici krompir, šargarepu, paprike i ostalo povrće peru u rekama punim fekalija i opasnih hemijskih jedinjenja, pa tako zagađene namirnice kasnije iznose na pijacu i prodaju ih.Na društvenoj mreži Tviter i na Jutjubu postavljen je snimak poljoprivrednika koji je u mestu Begeč u Dunav uterao četiri traktora s prikolicama punim raznog povrća i tamo ga, u specijalnim mešalicama, oprao! Njega nisu zanimali ni propisi o zaštiti životne sredine, ali ni to što će povrće promućkano u vodi prepunoj parazita konzumirati građani Srbije. Takođe, nije ga zanimala ni činjenica da se to sve posle teško može sprati vodom s česme pre upotrebe.

- Ovakvo ponašanje predstavlja biološki, bakteriološki i hemijski rizik po zdravlje građana Srbije. Reke u Srbiji prepune su raznih bakterija usled otpadnih voda koje se u njih slivaju. Samo u Beogradu ima skoro 200 direktnih izliva otpadnih voda u reke. Od 120 miliona metara kubnih, koliko se slije u Savu i Dunav, oko 30 miliona je otpad iz industrijskih postrojenja, odnosno voda sa hemikalijama, pesticidima i raznim drugim otrovima koji zagađuju životnu sredinu - upozorava Ivan Karić, predsednik Zelenih Srbije, koji kaže da je ovo samo još jedan primer toga da građani često nisu svesni čime se hrane:- Iako nadležni tvrde da kontrolišu bezbednost namirnica, često smo bili svedoci toga da neka hrana koja je, navodno, prošla kontrol u nije bezbedna.Karić dodaje da bi trebalo efikasnije da reaguju, odnosno da spreče nesavesne pojedince da ugrožavaju bezbednost građana i životne sredine.Dr Nedeljko Radlović, gastroenterolog i nutricionista, kaže da konzumiranje zagađenog povrća može prouzrokovati ozbiljne crevne infekcije, a naročito su ugrožena - deca!

- Može doći do zaraze raznim bakterijama, od ešerihije koli pa čak do salmonele i drugih ozbiljnih crevnih bolesti. Simptomi koji se najčešće javljaju su visoka temperatura, povraćanje, proliv... Od ovih bolesti mogu da obole svi, a najviše deca - naglašava Radlović i ističe da, prevencije radi, povrće uvek treba dobro oprati i termički obraditi.

SIMPTOMI CREVNIH INFEKCIJA- Mučnina- Nadimanje- Češće stolice- Povraćanje- Proliv- Bolovi- Gubljenje na težini- Malaksalost- Povišena telesna temperatura

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track