SRBI U DIJASPORI, SADA IMATE SVOG PREDSTAVNIKA: Milkica prva Srpkinja na listi nemačkog SDP
Foto: Reuters

Advokatica piše istoriju

SRBI U DIJASPORI, SADA IMATE SVOG PREDSTAVNIKA: Milkica prva Srpkinja na listi nemačkog SDP

Društvo -
Milkica Romić Stojanović, 39-godišnja majka dve devojčice iz Frankfurta na Majni, ovih dana "piše istoriju".

Naime, ova advokatica rođena u bankarskoj metropoli u srcu Zapadne Evrope, prva je Srpkinja čije se ime našlo na izbornoj listi nemačke Socijal-demokratske stranke (SDP) na predstojećim komunalnim izborima, zakazanim za 6. mart ove godine.

Naši zemljaci koji imaju nemački (ili pasoš neke od država EU) imaće tako po prvi put, u posleratnoj istoriji Frankfurta, priliku da pod rednim brojem 20 liste SPD-ovih kandidata zaokruže i ime naše zemljakinje.

"U politiku sam ušla pre desetak godina na nagovor kolega iz advokatske kancelarije Šreder und Buse (Schroeder & Busse), gde sam sada partner, i nakon dugogodišnjeg članstva odlučila sam da se i sama aktiviram jer smatram da ne mogu samo sedeti skrštenih ruku i ne uraditi ništa za budućnost svoje i tuđe dece", kaže Milkica Romić, koja je poznata čitaocima "Vesti" jer svake srede u najtiražnijem dnevniku srpske dijaspore besplatno objavljuje pravne savete.

Ova mlada i samosvesna žena smatra da ima snage i mogućnosti da neka sporna pitanja pokrene sa mrtve tačke.

Milkica potiče iz porodice koja se 70-ih godina prošlog veka iz Vranja doselila u Nemačku. Otac je bio zanatlija (mašinbravar) a majka je koru hleba zarađivala "na akord", u jednoj fabrici.

"Nismo imali novca za bacanje, ali mojim roditeljima je bilo itekako važno da završim što bolje škole i stalno su me podsticali na učenje", priča nam Milkica.

Upornost i trud pokazala je i tokom studija prava: učila je i davala ispite na vreme i pored toga što je zbog tankog budžeta bila prinuđena da radi čak tri različita posla i time se izdržava.

"Imam licencu fitnes-trenera pa sam davala privatne časove, radila sam na iznajmljivanju automobila u ADAC (nemački auto-moto klub) te bila na praksi u advokatskoj kancelariji u kojoj sam danas partner", kaže Milkica Romić.

"Kad čovek ima pred sobom cilj onda ništa nije teško", ističe Milkica.

Ako "prođe" na izborima 6. marta, Milkica kaže da će joj na prvom mestu biti rešavanje problema u školstvu - posebno manjak mesta u "hortu" (produženi boravak nakon završetka časova) za decu školskog uzrasta čija su oba roditelja zaposlena.

"To je zaista latentan problem u ovom gradu, a otvaranje novih mesta produženog boravka prepušteno je samim školama koje je to ne čine jer se "boje viška posla", smatra Milkica.

Pre neki dan ona se pojavila na skupu takozvanog Saveta stranaca (Auslanderbeirat) u Frankfurtu na Majni, savetodavnog tela koje čine stranci nastanjeni u ovom gradu i čije odluke i predlozi ama baš nikoga ne obavezuju na delovanje.

"Rekla sam na tom skupu da ne podcenjujem to što rade, ali i istakla da ću se zalagati za ukidanje Saveta stranaca iz prostog razloga, jer se zalažem i za davanje prava glasa strancima van EU, barem na tom komunalnom nivou. Oni ovde žive i po više decenija, izmiruju porez i sve druge obaveze pa smatram da imaju puno pravo da sami biraju kome će poveriti političko liderstvo", jasna je Milka Romić.

Milkica ističe da je zaista važno izaći na izbore i zaokužiti svoje kandidate, dok je apstinencija najgora opcija.

"U Nemačkoj kažu: "Izlazak na izbore je kao pranje zuba, ako to zaobilaziš da radiš postaju - braon!", što je jasna aluzija na 30-te godine prošlog veka i dolazak nacista na vlast kojima je braon boja bila i ostala do danas zaštitni znak, kaže Milkica Romić.

(vesti-online.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track