SRBIJA DAN POBEDE SLAVI U NIKINCIMA: Oganj, alas, miloš, nora! Danas ćete videti šta ima naša vojska

Centralna svečanost

SRBIJA DAN POBEDE SLAVI U NIKINCIMA: Oganj, alas, miloš, nora! Danas ćete videti šta ima naša vojska

Društvo -

BEOGRAD - Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu - 9. maj, danas će biti obeležen brojnim manifestacijama u Srbiji.

U Nikincima se održava vojna vežba "Čelik 2017", kojoj će prisustvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i diplomatski kor. Na vežbi će biti prikazani najsavremenije srpsko naoružanje i vojna oprema i prvi put široj javnosti biti predstavljeni raketni sistem "Alas", najnovija srpska puška, višenamenska oklopna vozila "Miloš" i "Lazar", raketni sistemi "Morava" i "Oganj" i samohodna haubica "Nora".

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Predsednik Nikolić polaže u 8.30 sati, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Državnu ceremoniju povodom Dana pobede predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, koji će uz vojne i državne počasti položiti venac i odati poštu na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu u 14 sati.

Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora, udruženja i građani.U Narodnom pozorištu u Beogradu u 19 sati, biće održana Svečana akademija na kojoj će govoriti ministar Vulin.

Pripreme za početak vojne vežbe "Čelik 2017"
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Akademiji će prisustvovati predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Narodne skupštine, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora, predstavnici udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.Diplomatski predstavnici Srbije položiće vence na srpske vojne memorijale i mesta stradanja iz perioda Drugog svetskog rata na tlu Albanije, Austrije, BiH, Velike Britanije, Grčke, Egipta, Izraela, Italije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Francuske, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Španije.

Niz manifestacija i u Kosovskoj Mitrovici

Dan pobede nad fašizmom biće obeležen i u Kosovskoj Mitrovici nizom manifestacija koje organizuje Privremeni organ te opštine. Manifestaciji je trebalo da prisustvuje i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

U Ulici kralja Petra Prvog u severnom delu grada u pešačkoj zoni, od Trga Šumadija do glavnog ibarskog mosta, postavljene su zastave Srbije i video-bimovi na kojima će građani od 9.00 časova moći da prate direktan prenos Parade pobede u Moskvi. Od 10.00 časova planiran je prenos centralne svečanosti sa poligona u Nikincima, povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije i Dana pobede nad fašizmom. U 12.30 planirano je otvaranje izložbe fotografija iz Drugog svetskog rata. Sat kasnije u amfiteatru Filozofskog fakulteta biće održana promocija zbornika radova "Kosovo i Metohija u Drugom svetskom ratu, 70 godina kasnije". Govoriće profesori sa Katedre za istoriju, kao i profesori iz Muzeja žrtava genocida iz Beograda. Centralna manifestacija biće održana kod spomenika Knezu Lazaru u 15 časova. Obeležavanje Dana pobede nad fašizmom, Privremeni organ završiće revijom igranih filmova o Drugom svetskom ratu u Mitrovičkom dvoru, od 17 časova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track