SRBIJA IDEALNA ZA UZGAJANJE OVE BILJKE: Od hektara se zaradi i do 13.000 evra, raste i u baštama!
Foto: Profimedia

Šta čekate

SRBIJA IDEALNA ZA UZGAJANJE OVE BILJKE: Od hektara se zaradi i do 13.000 evra, raste i u baštama!

Društvo -

BEOGRAD - Aronija je u poslednje vreme postala sve traženija, a prema rečima stručnjaka, naša zemlja je idealna za njen uzgoj.

Odlična hrana pre svega zbog niskog sadržaja kalorija i visokog sadržaja vitamina i minerala. Aronija, poznata i kao sibirska borovnica, vrlo je bogata antioksidansima. Smatra se da sadrži više antioksidativnih materija nego borovnica, kupina, malina ili crna ribizla.

Veliki potencijal

Neki od proizvođača kažu da je prilično lako gajiti aroniju u sopstvenoj bašti, samo ako imate malo slobodnog mesta.

Plodovi aronije sadrže i vitamine A, C, B2, B6, E, kao i minerale: kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod, fosfor. Sadrži i zaštitne materije: celulozu, tanine, pektine, flavonoide, antocijane.

Aronija efikasno pročišćava ljudski organizam od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Mnoge studije su pokazale da aronija ima i antikancerogeno delovanje, jer u velikom procentu "ubija" maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre.

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti. Potiče iz Severne Amerike, odakle je došla u Evropu.

UPOZORENJE: Otrovne bobice podvaljuju kao lekovitu aroniju

NAJZDRAVIJA BILJKA NA SVETU: Ubija ćelije raka, viruse i usporava starenje!

Aronija će nam donositi 12.000 evra po hektaru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track