SRBIJO, POMOZI! Nataša sanja da progovori i roditeljima kaže: HVALA vam za sve!
Foto: Saša Urošev

Od rođenja nepokretnu Zrenjaninku ne napušta nada

SRBIJO, POMOZI! Nataša sanja da progovori i roditeljima kaže: HVALA vam za sve!

Društvo -

ZRENJANIN - Od najranijeg detinjstva prikovana za invalidska kolica i bez sposobnosti govora, Nataša Terzin (37) iz Zrenjanina veoma se raduje poseti svakom, pa i neznanom gostu. To pokazuje širokim osmehom i specifičnom komunikacijom sa majkom Oliverom.

Požrtvovana žena je ceo život posvetila čuvanju ćerke koja od rođenja boluje od cerebralne paralize. Bolest ovoj Zrejaninki nije slomila duh i veru da će jednog dana delimično ozdraviti, a majci Oliveri (60) i ocu Dragomiru (63) uspeti da kaže :”Hvala vam za sve”.

"Nataši je mentalno zdravlje u dobroj meri očuvano. Sve bismo dali da ona progovori i makar pokrene ruke. Ona ne može samostalno da čita i piše. Najveći deo dana provodi za računarom, na svom Fejsbuk profilu Veliki borac, Nataša Terzin. Dnevno pošalje i do 200 apela za pomoć. Ražalosti je kad joj u toku dana niko ne pošalje humanitarni SMS", kaže za Kurir njena majka Olivera i nastavlja:

"Nadamo se da ćemo, zahvaljujući ljudima dobre volje, uspeti da do 15. maja sakupimo 9.500 evra za novi tretman matičnim ćelijama u jednoj privatnoj klinici u Beču. Shodno Natašinim godinama, to joj je možda poslednja šansa da progovori i pokrene ruke", predočava Olivera.

Na klinici u Beču, Nataša je prvi put bila 2014. godine,a novac su tada obezbedili mnogi znani i neznani ljudi, uključujući grad Zrenjanin i Natašine omiljene pevače i grupe, koji su održali veliki humanitarni koncert.

"Već naredne 2015. godine trebalo je da ponovo odemo u Beč. Međutim, zbog nedostatka novca put se izjalovio. Sada je uz nas humanitarna fondacija “Budi human”, Aleksandra Šapića. Nadamo se najboljem. Na računu več ima oko 670.000 dinara. Suprug i ja od naših penzija nismo u stanju da sami sakupimo toliki novac", iskrena je Olivera.

Majka potvrđuje da je prvi tretman matičnim ćelijama dao izvesne rezultate.

"Došlo je do pobošljanja uz vežbe sa terapeutom. Svim srcem se nadamo da ćemo je odvesti u Beč. Nakog toga bi tebalo da usledi rehabilitacioni oporavak u jednoj klinici u Dubrovniku, gde se robotikom radi sa eksremitetima", kaže Olivera.

Poruka roditeljima da ne klonu duhom

Roditeljima savetujem da ne očajavaju i ne klonu duhom. Padala sam i ja u depresije. Zamislite na tren da ne možete da ustanete, da se obučete i nahranite, bilo šta izgovorite, da vam je jedina mogućnost da sedite i razmišljate... Uz svesrdnu pažnju i ljubav prema detetu, roditeljima poručujem da budu uporni sa fizijatrijskim vežbama. Neka ne obraćaju pažnju kad se dete rasplače, jer će oni plakati kasnije. Tužno je što ima puno ovakvih osoba koje su “sakrivene” iza četiri zida - iskrena je majka.

Kako pomoći Nataši Terzin

Uplate možete izvršiti na sledeće račune:

Dinarski : 160-403149-25Devizni : 00-540-0000759.8Iban : RS35160005400000759898

Možete poslati takođe i SMS:

Upišite 25 i pošaljite na 3030Cena poruke je 100dinara as pdv-om.Upiši human25 i pošalji sms na 455 cena poruke: 10 chf

(Tekst i Foto: S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track