SRBIN UHAPŠEN U MAROKU: Moj brat nije terorista, ubiće ga u zatvoru!
Foto: AP

Porodica Srbina očajna

SRBIN UHAPŠEN U MAROKU: Moj brat nije terorista, ubiće ga u zatvoru!

Društvo -
Bojim se za njegov život, on je srčani bolesnik. U poslednje vreme bilo mu je veoma loše. Nikad nije bio u Francuskoj, a oni ga optužuju da je ekstremista. Mrava ne bi zgazio, kaže Patrik, brat Mihaila Šilera

BEOGRAD - Nadam se da će mi brat ostati živ! Bojim se za njegov život pošto je srčani bolesnik. U poslednje vreme bilo mu je veoma loše, trebalo je sledeće nedelje da dođe u Beograd na operaciju, a oni ga sad drže u zatvoru, a mi ne znamo zašto.Ovo za Kurir kaže Patrik Leon Hil de Brandt, brat Mihaila Šilera, srpskog državljanina uhapšenog u Maroku u sredu oko 12 časova zbog navodne povezanosti s terorizmom i poslednjim krvavim dešavanjima u Parizu. On je s prijateljem Goranom Grbićem i bratom krenuo u Španiju kada su ga priveli na graničnom prelazu. Ni njegova porodica ni predstavnici naše ambasade u Maroku do danas nisu zvanično obavešteni zašto je Mihail u zatvoru.Majka teško podnosi- On je pošten čovek, mrava ne bi zgazio, ceo život radi pošteno, čak nikad nije bio u Francuskoj, a povezuju ga s terorizmom. To je čista budalaština, šokiran sam i potresen - kaže Patrik:- Velika je sramota što nam od srede niko ništa ne javlja. Samo smo saznali da je premešten u zatvor u Rabati. Otišli smo s našim konzulom i advokatom juče da probamo da dobijemo neke informacije i zamolimo da nas puste da ga vidimo. Niko ništa nije želeo da nam kaže, jedva smo uspeli da saznamo da je živ. Nisu mi čak ni rekli da li je dobro zdravstveno, što je užasno! Mnogo se plašim! Ipak je tamo drugi zakon, strah me je da ga ne muče i ne biju tražeći mu odgovore koje on i nema! Ako ga optužuju da je terorista, ko zna šta mogu da mu urade.Patrik plačući kaže da je njihova majka Milka Knežević, koja živi u Srbiji, veoma teško podnela vest o hapšenju.Supruga potresena- Majka nam je psihički bolesnik. Probao sam da je umirim nekako, ali ona je van sebe, uplašena i uplakana. Ne spavamo noćima, kako zatvorim oči, tako su mi mračne slike u glavi. Ali sad bar znamo da je živ. Moj brat nije terorista, on je porodičan čovek koji mnogo radi - kaže Patrik.Mihailova supruga Ivana takođe je mnogo potresena i nije želela da daje izjave. Mihail Šiler (35) bavi se programiranjem i ima IT firmu koja dve godine posluje u Maroku. Šiler sa suprugom živi u Marakešu, a često dolazi u Beograd. Inače, njegov otac je Nemac, a Šiler se 2000. godine odrekao nemačkog državljanstva i opredelio samo za srpsko.Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je juče da srpske službe sarađuju s nadležnim stranim službama u slučaju hapšenja srpskog državljanina u Maroku zbog sumnje na terorizam.

Goran GrbićNIKO NAM NIŠTA NE GOVORIMihailov najbolji prijatelj i poslovni partner Goran Grbić bio je s njim kad je uhapšen.- Prelazili smo granicu između Maroka i Španije, svako je išao svojim kolima. Patrik i ja smo ušli u međuprostor na granici, a kad smo se okrenuli, videli smo da Mihaila pretresaju i da ga odvode. Vratili smo se i jedan od policajaca nam je rekao da su ga odveli jer se smatra da je terorista. Od tada ne znamo ništa o njemu. Sramota je što nam niko ništa ne javlja - zabrinuto kaže Grbić.

Ambasadorka PricaNE PUŠTAJU NAS U POSETU DO PONEDELJKAAmbasadorka Srbije u Maroku Slađana Prica Tavčiovska kaže za Kurir da je konzul Ivan Samardžić juče išao u zatvor u kojem se nalazi Mihail Šiler.- Međutim, nismo dobili nikakve informacije. Tužilaštvo, kao ni uprava zatvora ne rade do ponedeljka. Tog dana u 11 časova otići ćemo u zatvor kako bismo dobili dozvolu i saglasnost da ga posetimo i razgovaramo s njim, kao i zvanične informacije zbog čega je tačno uhapšen - ističe ambasadorka:- U marokanskoj štampi nije bilo ništa o Mihailu, nije bilo vesti da je srpski državljanin uhapšen zbog terorizma, a oni inače objavljuju takve stvari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track