SREMSKA MITROVICA:  40 stanova gradi se za izbegle
Foto: Tanjug Printscreen

Položen kamen-temeljac

SREMSKA MITROVICA: 40 stanova gradi se za izbegle

Društvo -

SREMSKA MITROVICA - U Sremskoj Mitrovici je danas postavljen kamen-temeljac za izgradnju 40 stanova za izbeglice iz BiH i Hrvatske u okviru drugog projekta Regionalnog stanbenog projekta (RSP) Srbije.

Prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić je rekao da je cilj realizacije tog projekta da u Srbiji više ne bude onih koji imaju status izbeglica iz devedesetih godina.

Sremska Mitrovica je prva od devet jedinica lokalne samouprave u kojima ove godine počinje gradnja stanova iz drugog RSP podprojekta, a gradiće se ukupno 200 stanova u Kruševcu, Paraćinu, Vršcu, Prokuplju i Bajinoj Bašti po 20, u Šapcu i Kikindi po 25 i u Šidu 10 stanova.

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

Drugi RSP podprojekat vredan više od 13 miliona evra, a u okviru njega planirana je dodela ukupno 900 stanbenih rešenja kroz četiri modela - kupovina seoskih kuća 250, izgradnja stanova 200, izgradnja montažnih kuća 120 i dodela paketa građevinskog materijala 250 iz RSP fonda i 80 iz konstribucije Srbije.

Navodeći da se uskoro navršavaju tri godine od potpisivanja sporazuma o realizaciji prvog potprojekta u okviru Regionalnog stambenog programa, Dačić je istakao da je do sada Srbiji dodeljeno 97 miliona evra i da se to već nalazi u procesu implementacije.Ministar spoljnih poslova i predsednik komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Srbije je podsetio da nije reč o kreditima, već o bespovratnim donacijama.

Dačić je rekao da je primena ovog programa u punom zamahu - do sada je izabrano preko 2.200 izbegličkih porodica, dok će za preostala stambena rešenja izbor korisnika biti završen u martu ove godine.Dodeljeno je, kazao je, preko 700 stambenih rešenja, a 117 jedinica lokalne samouprave realizuje Program.Dačić je podsetio da je Srbija devedesetih godina prošlog veka primila preko 600.000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine i preko 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track