SRPKINJE PREŽIVELE PAKAO NA HIMALAJIMA: Drama posle zemljotresa u Nepalu!
Foto: Profimedia

U EPICENTRU

SRPKINJE PREŽIVELE PAKAO NA HIMALAJIMA: Drama posle zemljotresa u Nepalu!

Društvo -
Planinarke se našle na 5.100 metara nadmorske visine kad je azijsku zemlju pogodio razorni zemljotres, koji je odneo najmanje 1.550 života, a lavine ubile 18 alpinista

BEOGRAD - Prva srpska ženska alpinistička ekspedicija predvođena iskusnim Draganom Jaćimovićem preživela je horor na svom usponu na Himalajima u oblasti Anapurna!Stravičan zemljotres jačine 7,8 stepeni po Rihterovoj skali juče je pogodio Nepal i odneo živote više od 1.550 ljudi, koje su žive zakopali beton i šut kad su zgrade usled potresa počele da se ruše kao da su od karata. Naši planinari su u tom momentu bili na nekih 5.100 metara nadmorske visine. Posle nekoliko sati bez kontakta s civilizacijom, u trenucima kad su brojne lavine pokrenute snažnim potresom ubile najmanje 18 alpinista, mnogi su izgubili nadu da je sve u redu s našom ekipom.Nastavljaju ka vrhuMeđutim, najpoznatiji srpski alpinista Dragan Jaćimović javio se s dobrim vestima.- Svi članovi ekspedicije iz Srbije i regiona su dobro. Na momente je bilo nezgodno, ali, srećom, niko nije ugrožen. Svoj uspon ka vrhu Tarpu Čuli na 5.663 metra nastavljamo oko dva po lokalnom vremenu, kako smo isplanirali .Da su porodice osam devojaka iz Beograda, Niša, Paraćina, Kladova, Podgorice i Bijeljine bile zabrinute za živote najmilijih, najbolje potvrđuje izjava ambasadora Srbije Vladimira Marića iz Nju Delhija:Porodice zabrinute- Porodice zovu čitavo jutro! Znamo da se grupa naših građana nalazi u području u kojem nije bilo lavina, za razliku od situacije na Mont Everestu.Da podsetimo, Andrijana Miletić, Jelena Ignjatijević, Branka Bradašević, Vesna Ðoković, Sonja Pavlović, Biljana Čegar, Biljana Savković i Biljana Medenica krenule su u dvadesetodnevnu avanturu koju je organizovao planinarski klub „Ikstrim samit tim“.

Ambasador MarićTURISTI DOBROAmbasador Srbije Vladimir Marić kaže da se u Nepalu nalazi i turistička grupa koja je doputovala preko agencije „Džangl travel“.- Svi su dobro i trenutno su smešteni van Katmandua.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja