SRPSKI PILOT HEROJ: U našem poslu najvažnije je iskustvo
Foto: AP Darko Vojinović

Bezbedno prizemljio somalijski avion nakon eksplozije bombe

SRPSKI PILOT HEROJ: U našem poslu najvažnije je iskustvo

Društvo -
Beogradski pilot Vladimir Vodopivec koji je zaslužan za bezbedno prizemljenje somalijskog aviona nakon eksplozije bombe kaže da je iskustvo u poslu pilota najvrednije i da iako vežbaju sve na simulatoru, situacija sa bombom ne može da se vežba.

"U trenutku eksplozije kod nas je uleteo dim, praššina, sve ono, prljavšština...to je trajalo možžda 10-15 sekundi. Tad sam ja preuzeo komande, kopilot Rikardo je uzeo radio vezu, javili smo odmah da se vraćamo. To je bilo bez dileme, tako neššto kad se desi, moramo odmah na zemlju"”, ispričao je Vodopivec.

"Iako je Mogadiš jedno od najopasnijih mesta u Africi, to je bila jedina mogućnost za posadu i putnike. “Iskustvo u naššem poslu je najvrednije. Mi vežžbamo sve žovo na simulatoru, ali bombu ne možžete da vežžbate. Vežžbamo procedure kako bi bilo i ššta bi bilo, ali tu situaciju, taj adrenalin, to ne možže da se vežžba. Tako da je stvarno za mene iznenađujuće pozitivno da ocenim sve, i kabinsko osoblje i putnike. Verovatno se zato i završšilo sve ovako kako jeste"”, kaže on.

Na pitanje da li razmiššlja kad će ponovo da leti, Vodopivecza N1 kaže da će to biti vrlo skoro, kad ga pozovu, jer ionako ima jošš pet meseci do penzije, ali dodaje da u Somaliju verovatno neće da se vraća.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track