STEFANOVIĆ I MIKL-LAJTNER: Tražimo zajedničko rešenje za izbegličku krizu

Sastanak u Beču

STEFANOVIĆ I MIKL-LAJTNER: Tražimo zajedničko rešenje za izbegličku krizu

Društvo -
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović istakao je danas da je cilj današnje konferencije ministara unutrašnjih i spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana, koji se održava u Beču na inicijativu Austrije, da se postigne zajedničko rešenje za izbegličku krizu. „

"„Nadam se da ćemo moći da postignemo zajedničko rešenje na ovoj konferenciji, soluciju koja će omogućiti lakši prolaz migranata, ali i ujedno i da zaštitimo bezbednost i sugurnost naših zemalja"“, naglasio je Stefanović po dolasku u Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, gde ga je dočekala njegova austrijska resorna koleginica Johana Mikl-Lajtner.

On je kazao da je cilj da se postigne dogovor o jedinstvenom sistemu kontrole, da mere omoguće lakši tanzit migranata, ali i lakšu situaciju za sve zemlje tranzita i destinacije.

Prema njegovim rečima potrebno je rešiti pitanje ko su ekonomski migranti. Sa skupa, kako je podvukao, važno je uputiti poruku jedinstva i težnje ka zajedničkom rešenju.

Ministarka Mikl-Lajtner naglasila je da je Austrija zainteresovana za evropskim rešenjem. „Međutim po pitanju zajedničkog evropskog rešenja trenutno tapkamo u mestu i zato su neophodne nacionalne mere. Takođe je potreban savez sa zemljama na Balkanu, kako bi napravili veći pritisak na Grčku da se konačno uspostavi zaštita spoljne granice EU“, poručila je ona.

Na inicijativu ministarke Mikl-Lajtner i šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca, u Beču se danas okupilo 18 ministara zapadnog Balkana kako bi razgovarali o situaciji duž balkanske rute. Reč je o skupu koji je izazvao pažnju i pre održavanja, pošto je Grčka protestovala što nije pozvana, a Evropska komisija kritikovala jednostrane inicitaive pojedinačnih zemalja kad je reč o migrantima. Ministri Mikl-Lajtner i Kurc dočekali su svoje kolege u zdanju Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije u kojem se održava skup. Ministar Stefanović stigao je među prvima na ovaj skup, dok će šef srpske diplomatije Ivica Dačić naknadno da se pridruži zbog kašnjenja aviona.

Na konferenciju, na temu "Zajednicko upravljanje migracijom", koja je počela nešto posle 10 časova, pozvani su ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Cilj skupa je usaglašavanje u vezi aktuelnih migracionih izazova u već dokazanom formatu Austrije i partnera sa Balkana.

Na skup su pozvane i zemlje koje čine Salcburški forum, a koje su pogođene situacijom na zapadnom Balkanu, kao što su Bugarska, Hrvatska i Slovenija.

Učesnici konferencije razgovaraće na prvom panelu o temama koje se tiču unutrašnje bezbednosti, kao što su upravljanje granicama, borba protiv krijumčara i ekstremizma.

Drugi panel baviće se temama koje su izazov za spoljnu politiku kao što su mere za borbu protiv uzroka za bekstvo, saradnja sa trećim zemljama i informacije o zemljama porekla.

Na radnom ručku će učestvovati i ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil, koji će sa ministrima sa Balkana razgovarati o "civilno-vojnoj saradnji i upravljanju granicama".

Po završetku konferencije, nešto posle 13.15 časova, planirana je zajednička konferencija za štampu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track