STEFANOVIĆ O SITUACIJI SA MIGRANTIMA KOD ŠIDA: Policija neće dozvoliti blokadu prelaza i auto-puta
Foto: Printscreen Kurir TV

Sprečen ulazak u Hrvatsku

STEFANOVIĆ O SITUACIJI SA MIGRANTIMA KOD ŠIDA: Policija neće dozvoliti blokadu prelaza i auto-puta

Društvo -

BEOGRAD- Srbija neće dozvoliti migrantima da blokiraju autoput i granične prelaze zato što bi da uđu u neku drugu državu koja neće da ih primi, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je, takođe, najavio da je "pitanje trenutka" kada će vlada predložiti skupštini novi zakon o azilu i novi zakon o strancima.

"Novi zakon o azilu je spreman, imamo i novi Zakon o strancima. Usaglašavamo novi zakon o strancima i želimo da ih oba predstavimo vladi i skupštini u isto vreme, a imaćemo i Zakon o DNK registrima, to su tri zakona koji su i nama u akcionom planu 24", rekao je Stefanović odgovarajući na pitanja novinara.

Ministar je dodao da je gotov Predlog zakona o azilu i da je već dobijeno mišljenje EU, kao i da se sada radi finalno usaglašavanje."Pitanje je samo trenutka kada će biti poslat skupštini", dodao je Stefanović.

On je naglasio da postoje stalni pokušaji migranata da krenu u neku drugu državu ili zemlju EU, jer ne žele da ostanu u Srbiji ili Bugarskoj, Makedonij i nekoj sličnoj zemlji, pošto je njihov cilj Zapadna Evropa.

Stefanović je naglasio da se Srbija trudi da bude dobar domaćin, kao i da nema mnogo instrumenata da ih odgovori od toga da krenu ka granici, s obzirom da imaju slobodu kretanja u tih 72 sata.

On je rekao da nadležni organi mogu da ih spreče da u ilegalnom ulasku u našu zemlju.Ministar dodaje da Srbija može da im obezbedi hranu, lekrasku pomoć i drugo.

"Ali, ako neko neće da ih pusti u svoju zemlju to je pitanje za njih i za EU, da kaže da li je to evorpski put koji Unija zagovara.

Možmeo da razumemo njihov očaj, ali građani Srbije ne mogu biti taoci, jer je neka grupa ljudi nezadovoljna", istakao je Stefanović.

On je kazao da im Srbija nudi smeštaj u našim prihvatnim centrim, gde imaju ljudske uslove, ali da se pojavljuju neke organizacije koje ih uverevaju da im je bolje da budu na kiši nego u prihvatnim centrima."Šta žele da postignu osim izazivanja hoasa", naglasio je Stefanović.

Ministar je, takođe, istkaao da su to ekononmski migranti pošto ne dolaze iz iz ratom zahvaćenih područja.On je dodao da im se, na primer, ne sviđa Bugarska i da traže samo Zapadnu Evropu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track