Stefanović: Srbija će se prema migrantima ponašati kao Nemačka i Austrija
Foto: Nebojša Mandić

O migrantima

Stefanović: Srbija će se prema migrantima ponašati kao Nemačka i Austrija

Društvo -
BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će Srbija, u nedostatku sveobuhvatne i jedinstvene evropske politike, prema migrantima nastaviti da se ponaša na način na koji to čine Nemačka i Austrija.

Stefanović je kazao novinarima u Beogradu da se od početka migrantske krize Srbija prema migrantima ponaša odgovorno i da "ozbiljno" pokušava da učini sve kako bi migranti "kroz našu zemlju prošli na što humaniji i bezbolniji način".

"Besmisleno je da bilo ko očekuje da Srbija može primiti migrante za koje nam jasno stižu signali od Austrije, Slovenije i Hrvatske, zemalja koje su posle nas na ruti migranata da ih oni neće primiti. Šta bi onda Srbija sa njima", kazao je Stefanović nakon primanja specijalne spasilačke opreme koju je donirala ambasada Japana.

On je kazao da će sutra u Beču razgovarati o pronalaženju jedinstevnog kriterijuma na osnovu kojeg će se odlučivati koji migranti imaju pravo da zatraži azil u zemljama u koje idu. "Ako nam evropske države kažu da te ljude neće primiti u svoje zemlje, onda neće moći da ih primi ni Srbija", kazao je resorni ministar.

Stefanović je kazao da je Slovenija danas saopštila da će prihvatati samo migrante koji žele da zatraže azil u Austriji ili Nemačkoj. "Tako piše u dopisu koji smo dobili danas", dodao je on. Kako je naveo, ekonomski migranti koji budu vraćen u Srbiju dobiće mogućnost da zatraže azil i biće smešteni u prihvatne centre. "Ukoliko ne žele da zatraže azil u Srbiji onda se pokreće proces readmisije i mi ih upućujemo u zemlje iz koje su došli", dodao je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track