STEFANOVIĆ: Srbija neće postati sabirni centar za migrante
Foto: Dado Đilas

Na proleće se očekuje veći priliv izbeglica

STEFANOVIĆ: Srbija neće postati sabirni centar za migrante

Društvo -
BEOGRAD - Srbija neće postati sabirni centar za migrante, poručo je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakavši da će Srbija učiniti sve za postizanje zajedničkg evropskog rešenja tog problema, ali da mu je, kako kaže, žao što pre godina dana nismo preduzeli mere koje se preduzimaju danas.

Stefanović je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da se na proleće očekuje veći priliv migranata sa Bliskog istoka i da je na to upozoravano više od godinu dana.

“Nekada mi je žao što ove mere, koje danas preduzimamo, nismo preduzeli pre godinu dana. Možda bismo imali uspešnije rešenje i manje kritičnih situacija”, rekao je Stefanović.

On je dodao da će uskoro biti održan sastanak predstavnika zemalja na migrantskoj ruti u Beču, na kojem će biti reči o migrantskim izazovima, poput povećanja kriminala usled zatvaranja legalnih tokova migranata, i stvaranja ilegalnih. “Logično je pretpostaviti da, kako zatvarate za ekonomske migrante, oni će pokusavati da menjaju rutu.

Ako budemo uspešni u našem poslu i sa ostalim država sprečimo ilegalne migracije, oni neće više prolaziti ovuda i tražiće nove puteve, gde nema dovoljno kontrole i policijskih snaga”, rekao je Stefanović.

Ministar je ponovio da Srbija ne može da prima migrante za koje zemlje destinacije, poput Nemačke i Austrije, kažu da nisu ni kod njih dobrodošli.

“Besmisleno je da ih onda Srbija prima, jer neće imati gde da odu, a mi ne možemo da budemo sabirni centar za migrante”, poručio je Stefanović i podvukao da će Srbija nastaviti da bude odgovorna prema migrantima, ali istovremeno i prema građanima Srbije, vodeći računa o njihovoj bezbednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track