Stefanović: Zabranićemo kamp zilota ako ima krivičnog dela
Foto: MUP/Arhivska Fotografija

Policija će reagovati

Stefanović: Zabranićemo kamp zilota ako ima krivičnog dela

Društvo -
Pripadnici samozvane "srpske istinski pravoslavne crkve", poznatiji kao ziloti, pre par dana objavili su novi poziv za "Svetolazarev omladinski kamp", gde deca obučena u vojničku uniformu uče da pucaju iz replika kalašnjikova

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će policija zabraniti kamp zilota samo ukoliko Tužilaštvo bude utvrdilo da u tome postoje elementi krivičnog dela.Kako su preneli pojedini mediji, pripadnici samozvane "Srpske istinski pravoslavne crkve", poznatiji kao ziloti, pre par dana objavili su novi poziv za "Svetolazarev omladinski kamp", gde deca obučena u vojničku uniformu uče da pucaju iz replika kalašnjikova.Stefanović je rekao da je policija uradila sve povodom kampa zilota, da je predala tužilaštvu sve informacije i da će nastaviti da posmatra i proverava da li u tom slučaju ima elemenata krivičnog dela. Stefanović je novinarima povodom najava o ponovnom organizovanju kampa zilota rekao da je policija preduzela određene korake, da je razgovarala sa organizatorima i roditeljima i sve prikupljene informacije prosledila Tužilaštvu."Mi smo naš deo posla obavili i na osnovu eventualnih kvalifikacija Tužilaštva preduzećemo dalje korake. Ako Tužilaštvo smatra da ima elemenata krivičnog dela, mi ćemo zabraniti", rekao je Stefanović. Ministar je dodao da policija, ako Tužilaštvo kaže da tu nema elemenata krivičnog dela, može da nastavi da proverava i posmatra, a da bi sve ostalo bilo narušavanje prava i sloboda.Svaki komentar mogao bi da šteti istrazi u slučaju BekoMinistar je izjavio danas da ne bi dalje komentarisao slučaj napada na biznismena Milana Beka kako ne bi na bilo koji način naštetio istrazi. Stefanović je novinarima rekao da će policija sve što bude imala da kaže konkretno, a da ne naškodi istrazi, to i saopštiti.

Na pitanje novinara da li se zbog tog slučaja očekuje smena u policiji, Stefanović je rekao da MUP nikada neće biti imun na smene i promene i da su to prirodne stvari u radu. Kazao je i da su svi ljudi koji su došli na čelo raznih struktura u MUP-u godinama u policiji, da se ne vezuju ni za jedni stranku ni za kriminal i da će se MUP truditi da takve ljude i promoviše.MUP bez saznanja o vezi domaćih službi u ubistvu u PećiStefanović je naveo danas da MUP nema nikakve informacije o umešanosti domaćih službi u ubistvo dečaka srpske nacionalnosti u kafiću "Panda" u Peći 1998. godine."Možda neke druge bezbednosne strukture raspolažu drugim informacijama, ali MUP ne raspolaže novim informacijama o tom slučaju", odgovorio je Stefanović na pitanje novinara o umešanosti domaćih službi u taj slučaj. On je dodao da je MUP sve što je imao o tom slučaju prosledio tužilaštvu.U kafiću Panda u Peći 14. decembra 1998. godine ubijeni su Ivan Obradović, Zoran Stanojević, Svetislav Ristić, Dragan Trifović, Vukosav Gvozdenović i Ivan Radević, stari od 14 godina do 24 godine. Novim zakonom do ozbiljnije unutrašnje kontroleNovi zakon o policiji doprineće ozbiljnijoj unutrašnjoj kontroli policije, budući da će propisati čvršće mehanizme u borbi protiv korupcije, najavio je Stefanović i dodao da je taj zakon trenutno u fazi završetka javne rasprave.Naveo je da Sektor unutrašnje kontrole sada ima 96 pripadnika, kao i da će novi zakon omogućiti da ta služba bude brojnija, ali i da ima čvršće instrumente u borbi protiv korupcije u redovima policije. Ministar je precizirao da će jedna od mera jačanja Sektora unutrašnje kontrole biti posebni kartoni gde će se pratiti imovinsko stanje pripadnika policije.

Stefanović je rekao i da taj sektor detaljnije provere vrlo često obavlja u saradnji sa BIA. Novi zakon, poručio je, treba da obezbedi i karijerno napredovanje, zasnovano na zaslugama i znanju, kao i da predviđa, pored ostalog, 12 zvanja i policijskih činova. Govoreći o reformama u MUP-u u kontekstu nastavka evropskih integracija, ministar je kazao da je Evroskoj komisiji poslata treća verzija akcionog plana poglavlja 24 i da će se, nakon što ga ta komisija usvoji, steći uslovi za otvaranje tog poglavlja.

"Naš plan je da do 2018. godine završimo sve što se od nas traži... Očekujem da će ove godine biti otvoreni pregovori za poglavlje 24", rekao je Stefanović. Studenti su se u razgovoru sa ministrom interesovali za budućnost Kriminalističko-policijske akademije i zapošljavanja u MUP-u i BIA, na šta im je ministar poručio da će se MUP u okviru reformi u policiji, a kroz karijerno napredovanje, truditi da najveći broj najboljih studenata budu primljeni u redove MUP-a.

Kazao je da je sa Akademije u poslednjih godinu dana primljeno 135 ljudi, da je u toku prijem još 24 akademaca, a da postoji predlog za još 13 radnih mesta. "Naš cilj je da ova ustanova bude apsolutna baza za zapošljavanje u MUP-u. Nama je Akademija važna kao nastavna baza ", rekao je Stefanović, podsećajući i da ta ustanova treba da preraste u univerzitet.

Govoreći o broju policajaca, ministar je kazao da Beograd ima najmanji broj policajaca, da ih je nekada imao do 9.000, a sada 7.500, kao i da ima potrebe da se zaposli još hiljadu policajaca.Međutim, podsetio je na višak zaposlenih u državnoj upravi i obavezu da se do juna za šest odsto smanji taj broj.

Najveći broj viška zaposlenih, kako je ministar rekao, je smanjen "prirodnim odlivom", odnosno odlaskom u penziju, a MUP do sada nikog nije otpustio po osnovu smanjenja broja zaposlenih u državnoj upravi. Studenti su se interesovali i za slučaj ubistva Ranka Panića, koga su pripadnici žandarmerije ubili 2008. godine na protestu zbog hapšenja Radovana Karadžića, a ministar je kazao da je istraga u tom slučaju završena i da je sudski proces u toku.

Zajedno protiv divljih taksista"Videćemo šta može MUP da uradi da pomogne na rešavanju ovog slučaja. Videćemo da li postoji nešto što možemo da preduzmemo, makar i na našu inicijativu, pa da olakšamo rešavanje tih slučajeva i osiguramo bezbednost onih koji legalno rade", rekao je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track