STIŽE NOVAC IZ EU: 3,4 miliona evra za 7 projekata u Srbiji
Foto: Fonet

Zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope

STIŽE NOVAC IZ EU: 3,4 miliona evra za 7 projekata u Srbiji

Društvo -

BEOGRAD - U četvrtak, 2. marta, počeće primena Zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope u okviru kojeg će Srbija dobiti 3,38 miliona evra za usaglašavanje sa evropskim standardima u oblasti pravosuđa, borbe protiv privrednog kriminala, diskriminacije i zaštiti prava osetljivih grupa.

U okviru programa za zapadni Balkan i Tursku Horizontal facility biće sprovedeno sedam projekata u Srbiji od januara ove godine do maja 2019, saopštila je Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu.

Svečano obeležavanje početka programa otvoriće direktorka Generalnog direktorata Saveta Evrope za programe Verena Tejlor i ministarka pravde Nela Kuburović.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland i komesar Evropske unije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, najavili su u aprilu prošle godine novi model saradnje te dve organizacije sa ciljem pružanja podrške jugoistočnoj Evropi i Turskoj u aktivnostima na usklađivanju sa evropskim standardima - Zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku.

Program će trajati tri godine, od maja 2016. do maja 2019. i u fokusu ima sprovođenje pravde, suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala i borbu protiv diskriminacije i zaštiti prava osetljivih grupa.

Budžet iznosi 25 miliona evra, od čega je Evropska unija obezbedila 20 miliona, a Savet Evrope pet miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja