ŠTRAJK PROSVETARA: Verbić će nas sve pustiti da pocrkamo!
Foto: Dado Djilas

Ministarstvo prosvete odbilo predlog

ŠTRAJK PROSVETARA: Verbić će nas sve pustiti da pocrkamo!

Društvo -
Sindikati prosvete ističu da se odluka ministra graniči s bezumljem, dok ministar tvrdi da je njihove predloge nemoguće ostvariti

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić odbio je juče predlog sporazuma o prekidu štrajka koji su podnela četiri reprezentativna sindikata prosvete.- U Ministarstvo je stigao predlog za prekid štrajka u kojem sindikati od Vlade traže da se zaposlenima u prosveti, kojima su u okviru mera štednje umanjene zarade, mesečno isplaćuje pomoć od 4.500 dinara. Verbić: Loš sistemOvaj njihov predlog nemoguće je ostvariti. Ne radi se o manjku volje i razumevanja za njihov položaj, nego su donete teške odluke o štednji i moramo ih se držati - kaže Verbić.Ministar je priznao da je „sistem obrazovanja loš“, ali je ipak pozvao prosvetare na prekid štrajka i ponudio im jednokratnu pomoć od 7.500 dinara.- Plate u prosveti su niske i svesni smo da ova suma ne rešava probleme trajno. Nastavnici su ranije dobili obećanje da će biti prvi kojima će biti povećana plata u javnom sektoru kad se za to steknu uslovi - rekao je Verbić.Međutim, ovaj njegov predlog samo ih je dodatno razljutio.- Ovo je sramota! Oni imaju naređenja od Međunarodnog monetarnog fonda, a mi možemo svi da pocrkamo i propadnemo, nije ih briga! Pokušali smo da im izađemo u susret, ali ovo što se radi graniči se s bezumljem - revoltiran je Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, i za 27. januar sledeće godine najavljuju velike proteste u Beogradu:Svetosavski marš- Ocene na polugodištu neće biti zaključene i nećemo održati sednice odeljenskih veća, iako nastavnicima savetujemo da saopšte učenicima njihov uspeh. Od štrajka ne odustajemo i časovi će i dalje biti skraćeni na 30 minuta, a najavljujemo i veliki svetosavski marš na Beograd.Potpredsednica Vlade Kori Udovički istakla je da moramo da poverujemo da ovo nije večno stanje, nego početak promene stanja koje predugo traje, i tom prilikom za sledeću godinu najavila donošenje zakona o platama u javnoj upravi.

OdlukaDIREKTORI KAŽNJAVAJU ŠTRAJKAČEZa prosvetne radnike koji su 22. decembra bili u generalnom štrajku izvesno je da neće dobiti dnevnice za taj dan. O tome će, prema rečima ministra Verbića, odlučivati Ministarstvo prosvete, a o svim drugim vrstama sankcija odlučivaće direktori škola.Ministarstvo prosvete kao poslodavac ima pravo da zna ko je učestvovao u generalnom štrajku. Na direktorima škola je da pokreću disciplinski postupak protiv nastavnika u štrajku, a nakon toga oni će odlučivati i o prestanku njihovog radnog odnosa - rekao je Verbić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track