ŠTRAJKUJU U PREŠEVU: Vlada dala Lasti monopol na prevoz migranata u Srbiji!
Foto: Nebojša Mandić

Privatni auto-prevoznici besni

ŠTRAJKUJU U PREŠEVU: Vlada dala Lasti monopol na prevoz migranata u Srbiji!

Društvo -
Komesarijat za izbeglice potpisao ugovor za prevoz izbeglica, što prevozniku u kojem je država većinski vlasnik donosi mesečnu zaradu od 1,7 miliona evra

BEOGRAD - Komesarijat za izbeglice, na osnovu zaključka Vlade Srbije, sklopio je ugovor o prevozu migranata od Preševa do Šida samo s jednim prevoznikom - beogradskom „Lastom“!To znači da će ovo preduzeće, koje je, prema podacima APR, 2014. godinu završilo s gubitkom od 4,3 miliona evra, imati monopol nad poslom koji je mesečno vredan 1,7 miliona evra! Ugovor koji je Komesarijat zaključio sa „Lastom“ 30. januara 2016. podrazumeva, ipak, mogućnost da ovo preduzeće, za određenu proviziju, angažuje druge privatne prevoznike. Ova odluka naišla je na veliki revolt privatnih auto-prevoznika, koji su do sada prevozili migrante i koji su juče i prekjuče protestovali ispred prihvatnog centra za migrante u Preševu.

Ogroman novac- Na ovaj način država je favorizovala „Lastu“ i ugrozila posao brojnih auto-prevoznika koji su mesecima, bez ikakvih problema, prevozili migrante. Nije u redu što je ovo urađeno na tako netransparentan način, pa mi prevoznici još uvek nemamo informacije o tome kako će to ubuduće izgledati - kaže za Kurir Marijan Miljković, koji je vlasnik dva autobusa.On ističe da se trenutno ispred prihvatnog centra u Preševu nalazi između 500 i 600 autobusa, koji imaju potvrdu od MUP da mogu da prevoze putnike. Oni će sa „Lastom“, kako kaže, potpisati ugovor i biće u obavezi da joj daju 10 odsto provizije po vožnji.- A šta će biti posle kad svi autobusi odvezu turu do Šida, odnosno da li će se izdavati nove potvrde - niko ne zna. Takođe, ne znamo ni zašto je određeno da sav novac leže na „Lastin“ račun, pa da nam onda ta kompanija u roku od sedam dana refundira iznos. Plašimo se šta će biti ako to preduzeće ponovo ode u blokadu, kao i kako ćemo da platimo gorivo i putarine - navodi Miljković.Njegov kolega Živorad J., vlasnik tri autobusa, kaže da je prevoz migranata vrlo unosan posao i da će „Lasta“, kao monopolista, ukoliko ne bude angažovala druge prevoznike, imati dnevnu zaradu od oko 60.000 evra.

Po autobusu 1.900 evra- Jedna karta košta 35 evra, a dnevno se preveze između dve i tri hiljade migranata. S obzirom na to da ima i dece, kojima se karte ne naplaćuju, po autobusu se zaradi od 1.800 do 1.900 evra. Minimum 30 autobusa svakog dana ide ka Šidu, što znači da je dnevna zarada oko 60.000 evra, mesečna oko 1,7 miliona, a godišnja čak 20,5 miliona evra - navodi naš sagovornik.Inače, turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je juče da se zbog pojačanih vazdušnih napada sa severa Alepa ka Turskoj upravo u ovom trenutku kreće između 60.000 i 70.000 ljudi, a veliki broj migranata već čeka da iz Grčke pođe ka EU. To znači da će se s proleća ponovo pojačati njihov prelazak preko Srbije.

OTVORENO Nenad Popović sa američkim zvaničnicima SRBIJA DA POSTAVI BARIJERE!VAŠINGTON - Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije, rekao je u Vašingtonu, nakon niza sastanaka sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta, Kongresa i Senata, da se zalaže da se u Srbiji primene američka iskustva i da se na granicu s Makedonijom postave fizičke barijere i izvede vojska.- SAD su izgradile hiljadu kilometara zidova i barijera na granici s Meksikom, sa blizu 2.000 osmatračnica i oko 20.000 stražara, s ciljem da zaštite teritoriju SAD od nekontrolisanog i nelegalnog ulaska migranata - istakao je Popović i dodao da „američka iskustva u zaštiti granica danas primenjuju mnoge evropske države, ali i Izrael i Saudijska Arabija, koje grade zidove na svojim granicama kako bi stale na put neželjenom prilivu migranata“.

Komesarijat za izbegliceŽELELI SMO DA SPREČIMO ZLOUPOTREBEU Komesarijatu za izbeglice kažu da je „Lasti“ „dodeljeno ovo pravo jer „država želi da spreči zloupotrebe prilikom prevoza migranata, kao i da osigura naplatu PDV“.- To se pokazalo kao uspešan model u vreme poplava. „Lasta“ je najveći prevoznik i jedini koji redovno saobraća na liniji Preševo-Šid i ispunjava sve obaveze prema državi - naveli su i dodali da auto-prevoznici ne plaćaju proviziju, već je to „redovna naplata stanične usluge u iznosu od 10 odsto cene karte“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track