STUDENTI, PROPUTUJTE EVROPU: Sve je plaćeno, a evo koji su uslovi
Foto: Zorana Jevtić

50 akademaca imaće šansu da vidi evropske gradove

STUDENTI, PROPUTUJTE EVROPU: Sve je plaćeno, a evo koji su uslovi

Društvo -

BEOGRAD - Mogućnost da putuje Evropom, vidi evropske gradove i upozna kulturu evropskih naroda, imaće 50 studenata iz Srbije koji će biti odabrani na konkursu koji počinje danas i traje do 17. juna.

Projekat "Putujemo u Evropu" sprovodi se već 12 put, a organizuje ga Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Fondacijom Robert Boš i Balkanskim fondom za demokratiju.

Pravo učešća na konkursu imaju državljani Srbije starosti do 26 godina koji su studenti završnih godina osnovnih i master studija i apsolventi sa državnih i privatnih univerziteta u Srbiji. Kriterijumi koji će se vrednovati su uspeh na fakultetu, dužina studiranja, poznavanje stranog jezika, materijalno stanje i ranija putovanja po zemljama EU.

Sve informacije i potrebni formulari za konkurisanje, zainteresovani sutendi mogu pronaći na stranici projekta www.putujemouevropu.org. Pobednici na konkursu dobijaju: InterRail voznu kartu, paket račun i debitnu platnu karticu sa džeparcem i međunarodno putno osiguranje.

Putovanje počinje 24. jula i prva stanica je Berlin, u kojem će tokom tri dana studenti iz Srbije upoznavati glavni grad Nemačke i družiti se sa kolegama iz regiona, nakon čega sami dalje planiraju svoje destinacije. Ovaj projekat sprovodi se u Srbiji od 2005. godine i do sada je 1.410 studenata iz naše zemlje imalo prilike da putuje Evropom.

Iako već duže vreme vize za putovanja u evropske zemlje nisu potrebne, istraživanje koje je EPuS u saradnji sa Fakultetom političkih nauka sproveo u aprilu, pokazuje da većina mladih ne putuje u države Evropske unije onoliko koliko želi, a čak 15% nikada nije posetilo neku državu EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track