SUDBINA NA DRINI ĆUPRIJE: Zbog čega smo dopustili da propadaju kulturna blaga po Srbiji
Foto: Profimedia

Zub vremena

SUDBINA NA DRINI ĆUPRIJE: Zbog čega smo dopustili da propadaju kulturna blaga po Srbiji

Društvo -

Most Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu nije jedini spomenik kulture koji propada, pošto, nažalost, ima i drugih znamenitih građevina koje su prepušteni zubu vremena širom Srbije.

Umesto da čuvamo blago koje nam je ostavljeno, dopustili smo da nemar dovede do propasti najlepših i najznamenitijih građevina širom zemlje.

Tako u Vojvodini propada čak 60 dvoraca, osim jednog koji je u privatnom vlasništvu. Svi vojvođanski dvorci imaju zanimljive istorijske priče i legende, a u smislu arhitekture najznačajniji je Karačonji u Novom Miloševu.

Već 20 godina kuća Mileve Marić Ajnštajn već godinama stoji bez ikakvog obeležja da je u njoj boravila naučnica zajedno sa svojim mužem, nobelovcem Albertom Ajnštajnom. Obeležje je postavljano nekoliko puta, a svaki put je ukradeno sa zida kuće. Obeležje je prvi put postavljeno 1975. godine, a na njemu je pisalo:

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"U ovoj kući su boravili 1905. i 1907. godine Albert Ajnštajn, tvorac teorije relativiteta, i njegov naučni saradnik i supruga Mileva". Kuća se nalazi u lošem stanju, fasada je oštećena, primetna je vlaga i nesređeno dvorište. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture još 2013. godine najavili su da postoji mogućnost da spomen-ploča bude ponovo postavljena, a kada će se to desiti još uvek je neizvesno.

Foto: Printscreen/Twitter
Foto: Printscreen/Twitter

Kuća u Karađorđevoj ulici u Kragujevcu u kojoj je nekada kao podstanar živeo čuveni srpski pesnik i slikar Đura Jakšić preti da se sruši. Đura Jakšić je u njoj boravio nepune dve godine. Kuća je sada ograđena žicom kako se ne bi sručila na prolaznike.

Nažalost, planovi ra rekonstrukciju ove kuće ne postoje. Član gradskog veća za vanprivredu Boris Kovačević nedavno je rekao za medije da se "traži rešenje koje bi sklonilo opasan objekat, ali i sačuvalo uspomenu i značaj boravka jednog od najvećih srpskih intelektualaca u Kragujevcu".

Novi Pazar, foto: Aleksandar Jovanović
Novi Pazar, foto: Aleksandar Jovanović

Kuluturno-istorijski spomenik Amir-agin han u Novom Pazaru vraćen je vlasnicima 2012. godine, ali danas preti opanost od njegovog obrušavanja. Porodica Murtezić traži pomoć grada i države kako bi se zaštitio ovaj objekat. Njegovi novi vlasnici nemaju novca da ga adaptiraju onako kako je predviđeno propisima, za sada nije poznato da li će uspeti da se očuva ovaj spomenik.

Ovo su samo neki od značajnih spomenika koji uveliko propadaju. Nadamo se da će država pronaći neko rešenje i izdvojiti sredstva za njihovo saniranje i očuvanje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Srušen srpski Zid plača!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track