SUMNJA: SPC traži da FBI ispita da li je američka firma zapalila crkvu
Foto: Reuters

Eparhija u SAD veruje da je vatra podmetnuta

SUMNJA: SPC traži da FBI ispita da li je američka firma zapalila crkvu

Društvo -

Nezadovoljni verzijom da su požar u sabornoj crkvi u Njujorku izazvale sveće, tražiće da se ispita umešanost kompanije „Medison ekvitiz“ u incident

Istočnoamerička eparhija Srpske pravoslavne crkve zvanično će zahtevati od FBI da sprovede istragu o požaru koji je za Uskrs izbio u sabornoj crkvi Svetog Save u Njujorku, jer su uvereni da je vatra podmetnuta, saznaje Kurir.Iako je prvobitna verzija američkih vatrogasaca glasila da su požar izazvale neugašene sveće, SPC u Americi očigledno ne veruje u tu verziju.

- Vlasti Njujorka još uvek rade na istraživanju uzroka požara u kojem smo izgubili našu dragocenu zgradu saborne crkve. Međutim, ima mnogo nejasnoća u svemu tome. Svi smo apsolutno uvereni u to da je požar bio podmetnut i narednih dana ćemo uputiti zvaničan dopis američkom FBI kako bi se oni priključili istrazi i ispitali uzroke požara - nezvanično je rečeno za Kurir u jednoj od crkava Istočnoameričke eparhije.Jedan od sveštenika, koji je želeo da ostane anoniman, naveo je da postoje spekulacije da je požar podmetnula kompanija „Medison ekvitiz“, koja se bavi izgradnjom luksuznih stanova.

- Saborna crkva je već bila s njima u sporu i zato mnogi misle da je moguće da je ova kompanija umešana u sve. Ne želimo da spekulišemo i zato ćemo tražiti da FBI sprovede detaljnu istragu - kazao je on.U zvaničnom odgovoru saborne crkve Svetog Save u Njujorku nisu želeli da komentarišu umešanost kompanije „Medison ekvitiz“.- Iako smo izgubili zgradu, mi imamo našu živu crkvu - naše parohijane i srpsku zajednicu u Njujorku. Uz Božju pomoć, obnovićemo crkvu na istom mestu za buduće pravoslavne srpske generacije i sve Njujorčane - rekla je Lidija Nikolić.Srpski patrijarh Irinej nedavno je izjavio da je „najmanje moguće da su sveće bile uzrok požara“. FBI danima nije odgovarao na pitanja Kurira.J. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track