SUMNJIV UGOVOR: Miškoviću država poklonila 5.400.000 evra!
Foto: Nemanja Pančić

Tajkun došao do vredne javne imovine

SUMNJIV UGOVOR: Miškoviću država poklonila 5.400.000 evra!

Društvo -
Plac na kom je sedište „Delte“ Mišković je preko svojih veza preuzeo od državnog „Geneksa“ za 9.000.000 dinara, što je 36 puta ispod tržišne cene

BEOGRAD - Tajkun Miroslav Mišković na sumnjiv način došao je do 1, 1 hektara ekskluzivnog zemljišta po ceni višestruko manjoj od tržišne. Tačnije, 1,1 hektar placa od 5,4 miliona evra, na kojem je izgrađena upravna zgrada "Delte", platio je svega 150.000 evra!Do zemlje je došao devedesetih i početkom 2000-ih, nakon što se obavezao da društvenoj firmi „Geneneral eksport“, koja je bila korisnik te parcele, isplati devet miliona dinara, tadašnjih 150.000 evra, stoji u ugovoru do koga je Kurir došao, a koji je za sada jedini sumnjiv dokument sa Miškovićevim potpisom koji je dospeo u javnost.Prava vrednost sporne parcele procenjena je na osnovu sadašnje cene kvadrata od oko 500 evra, ali stručnjaci kažu da je pre krize cena bila i 800 evra, što znači da bi ova zemlja za koju godinu opet mogla da vredi 8,7 miliona evra. Mišković je prvo bio suinvestitor sa „Geneksom“ u gradnji objekta od 50.000 kvadrata na njihovoj parceli, zatim sukorisnik zemlje, onda vlasnik objekta i na kraju vlasnik polovine parcele.

Preko zgrade do placa

Nije poznato koliko novca je „Delta“ uložila u gradnju objekta, a koliko je dala „Geneksu“, ali vlasnik objekta je postala februara 2002. na osnovu ugovora o regulisanju imovinsko-pravnih i finansijskih odnosa „Geneksa“ i „Delte“, u kom se navodi da će ovoj društvenoj firmi platiti devet miliona dinara.

Sve počinje 1993, kada je „Geneks“ sa „Deltom“ potpisao ugovor o pružanju inženjering usluga na gradnji objekta na parceli od 2,2 hektara između Sava centra, Ulice Milentija Popovića, „Hajata“ i nekadašnjeg „Interkontinentala“. Ali, 1996, Skupština Beograda upisala je „Deltu“ kao sukorisnika ove parcele, zajedno sa „Geneksom“. U to vreme privatne firme nisu mogle da kupe zemlju, već samo objekti.- Spretni biznismeni su kupovali objekte, čime su dobijali pravo korišćenja zemlje ispod i oko njih. Poslednjih godina obavljaju konverziju i postaju vlasnici zemlje. Druga opcija je bila da se firma dogovori sa nekim ko ima pravo korišćenja da zajedno investiraju u gradnju. To je slučaj „Geneksa“ i „Delte“. „Delta“ je uložila novac u gradnju objekta, pa je uz saglasnost „Geneksa“ postala sukorisnik i vlasnik objekta - navodi sagovornik Kurira upoznat sa celim slučajem.Goran Rodić, nekadašnji radnik „Geneksa“ i potpredsednik Građevinske komore Srbije, kaže za Kurir da mu nije jasno zašto bi „Geneks“ davao Miškoviću da gradi na njihovoj zemlji.

Država oštećena

- Mora da se vidi pod kojim uslovima je ustupljena zemlja i da li je to platila „Delta“. Kao suinvestitor je došao džabe do lokacije koja je data „Geneksu“. Ako je država oštećena, trebalo bi mu oduzeti zemlju - uveren je on.Zanimljivo je da je Grad Beograd upisao „Deltu“ kao sukorisnika kada su 1996. na ulicama Beograda i drugih gradova Srbije bile hiljade građana zbog krađe na izborima.

Bivši direktor Andrija DozetNE SEĆAM SE...Andrija Dozet bio je direktor „Geneksa“ u vreme sklapanja prvih ugovora u vezi sa vrednom parcelom. Ne veruje da je „Geneks“ oštećen u ovom poslu, ne može da se seti detalja.- Ne sećam se... Direktori direkcija u „Geneksu“ imali su dosta slobode. To je bio ogroman sistem, moguće da je to potpisao direktor Direkcije za inženjering, koja se i navodi u ugovoru. Sankcije su počele u maju 1993. (ugovor „Delte“ i „Geneksa“ potpisan u decembru, prim. aut), to je bio ogroman udarac „Geneksu“, imali smo firme u 34 zemlje, više nije bilo investitora... - rekao je Dozet.

Agencija za privatizacijuPRETEKLI ZAKON ZA ČETIRI MESECANa pitanje da li je „Geneks“ morao da dobije saglasnost Agencije za privatizaciju za potpisivanje ugovora februara 2002. jer je reč o saradnji privatne i društvene firme, u Agenciji odgovaraju da je zakon koji propisuje da društvene firme ne mogu bez saglasnosti Agencije da sklapaju ovakvu vrstu ugovora stupio su na snagu 4. jula 2002.

IMPERIJA- MIŠKOVIĆ JE SA MILIJARDU DOLARA 2007. BIO PRVI SRBIN NA FORBSOVOJ LISTI NAJBOGATIJIH LJUDI SVETA- NA LISTI BOGATAŠA SREDNJE I ISTOČNE EVROPE POLJSKOG VPROSTA BIO JE 2008. NA 41. MESTU SA DVE MILIJARDE DOLARA- VLASNIK JE PET POLJOPRIVREDNIH IMANJA SA 16.000 HEKTARA, NA KOJIMA GAJI VOĆE, POVRĆE, STOKU, RIBU, FIRMI „JUHOR“, „DANUBIJUS“, VODE „GALA“, KOMPANIJE „FLORIDABEL“, „DELTA SITIJA“ U BEOGRADU I PODGORICI- EKSKLUZIVNI JE UVOZNIK BRENDOVA „NIVEA“, „HANZAPLAST“, „EUCERIN, „DIJAGEO“, „SC DŽONSON“, „GALA“, „FERERO“, „BUJTONI“, „SINALKO“, „KONDIVA“, „AKVUARIJUS“ I „ITALFUD“- UVOZI HONDU, BMW, MINI- PLANIRANI PRIHOD OD PRODAJE ZA 2015. VIŠE OD 440 MILIONA EVRA- VREDNOST PROJEKATA U OBLASTI NEKRETNINA 490 MILIONA EVRA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track