SUMORNA STATISTIKA: U Vojvodini jedno samoubistvo svakih 19 sati
Foto: Profimedia

Zabrinjavajuće

SUMORNA STATISTIKA: U Vojvodini jedno samoubistvo svakih 19 sati

Društvo -

NOVI SAD - U Vojvodini na svakih 19 sati jedna osoba izvrši samoubistvo, i to je svrstava među najkritičnije regije u svetu. Međutim, iako ovi podaci zvuče strašno, situacija je bolja nego pre deceniju i po, kada je stopa samoubistava bila dosta veća.

Svetski dan prevencije samoubistava obeležava se 10. septembra, a ovogodišnja tema je “Povezivanje, komunikacija, briga”, što je najbolji i jedini način da se smanji broj samoubistava.

Stopa samoubistva u Srbiji je izuzetno visoka i iznosi 19,5 na 100.000 stanovnika, što nas svrstava na 13. mesto u svetu.

- Naročito je zabrinjavajuće stanje u Vojvodini, u kojoj je stopa samoubistava u 2015. godini bila 18,9, odnosno 358 samoubistava ukupno. Iako se zapaža značajan trend pada stope u poslednjih 15 godina, sa 29,6 u 2000. godini, na 18,9 prošle godine, stopa samoubistva u Vojvodini i dalje je visoka, jer u Evropi iznosi 13,8 na 100.000 stanovnika. To znači da skoro svakih 19 sati jedna osoba izvrši samoubistvo u Vojvodini, što je i dalje svrstava među najkritičnije regije u svetu - pokazuju podaci Centra za biostatistiku i informatiku u zdravstvu Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Cilj obeležavanja Svetskog dana prevencije samoubistva jeste skretanje pažnje javnosti na samoubistvo kao jedan od vodećih uzroka prerane smrti koji je moguće sprečiti. Širenje informacija, poboljšanje obrazovanja, edukacija, kao i smanjenje stigmatizacije, važni su u takvim naporima, a ovogodišnja tema je “Povezivanje, komunikacija, briga”.

- Psihološki bol koji utiče na osobu da sebi oduzme život je nezamisliv. Osobe koje izvrše samoubistvo ostavljaju za sobom porodicu i prijatelje neutešnim, dok u zajednici podstiču na ovaj čin. Svake godine više od 800.000 ljudi u svetu izvrši samoubistvo, i to je jedna smrt na svakih 40 sekundi. Svake godine broj izgubljenih života zbog samoubistava prevazilazi broj smrti koje su posledica ubistava i rata zajedno - kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Glavni faktori rizika za samoubistvo u Evropi i Severnoj Americi su mentalni poremećaji, i to depresija i posledice zloupotrebe alkohola, a samoubistvu doprinosi kompleks psiholoških, socijalnih, bioloških i kulturnih faktora. Obezbeđivanje efikasne komunikacije predstavlja važan deo svake strategije prevencije samoubistva, a neophodna je podrška prijatelja i rođaka, kao i stučna pomoć.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Psiholog Aleksandar Šibul kaže kako do samoubistva dolazi kod osoba koje ne mogu da se suoče sa životnom datošću i tim činom izlaze iz nečega što im je nepodnošljivo.

- Život im je strašan i samoubistvo vide kao izlaz, bežanje od nemogućnosti da se suoče sa sobom. Najčešće ovakvoj odluci prethodi depresija. Oni ne mogu da izdrže pritisak sveta i kod njih je patnja veća od želje za životom - navodi Šibul.

Ovim osobama je potrebno pomoći, ali nekada to nije moguće jer, smatra on, ukoliko neko donese odluku, nema pomoći. Sve zavisi od toga koliko je duboka depresija i koliko snažno ona istiskuje čoveka iz života.

- Potrebno je sve učiniti kako bi se pomoglo čoveku, a to podrazumeva lečenje, stručnu pomoć psihologa i psihijatra, kao i podršku porodice i prijatelja. Neophodno je da se porodica uključi u psihoterapeutski proces. Važno je prepoznati tugu i duboku depresiju.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Povezivanje, komunikacija i briga ključni su u tom procesu i prijatelji, porodica i stručna pomoć jesu mreža koja može da spase čoveka. Samoubistvo je neverovatna sila i zato je potrebno mnogo angažovanja - smatra Šibul i napominje da se samoubistva dešavaju u bilo kojoj sredini i socijalnom statusu, pa i poznatim i ostvarenim ljudima.

Ono što najčešće muči ljude koji razmišljaju o samoubistvu jeste pitanje o tome da li su pronašli smisao u životu, a kako misle da nisu, oni nemaju nadu i pitaju se čemu onda život. Šibul smatra da je suštinski taj čin njihov vapaj za smislom.

Četvrtinu samoubistava počine mlađi od 25 godina

Skoro četvrtinu samoubistava čine tinejyeri i mladi ispod 25 godina i to je 250.000 samoubistava godišnje. Samoubistva predstavljaju vodeći uzrok prerane smrti, čineći više od 20 miliona izgubljenih zdravih godina života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track