SUNOKO ODGOVORIO MATIJEVIĆU: Mi bi podržali da vi kupite Karneks!
Foto: Shutter

Reagovanje

SUNOKO ODGOVORIO MATIJEVIĆU: Mi bi podržali da vi kupite Karneks!

Društvo -

BEOGRAD - Povodom tvrdnji direktora agrara u "Industriji mesa Matijević" Zorana Matijevića, večeras se oglasio direktor "Sunoka" Ljubiša Radenković.

- Komisija za zaštitu konkurencije je nezavisno telo i svako ima legitimno pravo da im podnese prigovor - poručio je danas direktor "Sunoka" Ljubiša Radenković reagujući na tvrdnju direktor agrara u "Industriji mesa Matijević" Zorana Matijevića. Matijević je, podsetimo, naveo da Komisija ne treba da dozvoli MK Grupi, u okviru koje posluje "Sunoko", da kupi sećeranu "Senta".

"MK Grupa je, tvrdi Radenković, kao i do sada, poštovala sve pravne propise regulatornih tela Republike Srbije, pa će to učiniti i u ovom slučaju, tako što će postupiti prema mišljenju Komisije."Ne mešamo se u poslovanje drugih kompanija, ali ukoliko bi se "Industrija Mesa Matijević" širila kupovinom Karneksa, Neoplante ili nekog drugog igrača, MK Group bi podržala takav potez, jer bismo tako imali konkuretnog srpskog proizvođača za veliko EU tržište", rekao je Radenković. Naše kompanijsko opredeljnje, nastavlja on, jesu investicije usmerene na rast i razvoj.

"Kao što znate, nijedna šećerana koja je privatizovana do sada nije zatvorena, već naprotiv, mi smo u proteklom periodu uložili 170 miliona evra u naše fabrike, u smanjenje troškova proizvodnje, u rešavanje pitanja zaštite životne sredine uvodenjem novih, modernijih tehnologija", rekao je on. Radenković je naveo da su sve šećerane bile zatečene u katastrofalnom stanju, a shodno tome, MK Grupa je "najboljom kombinacijom opreme od šest zapuštenih šecerana stvorila tri najefikasnije u EU koje proizvode i do 350.000 tona šećera godišnje, što je 150.000 tona više nego što bi trebalo Srbiji".

"Samim tim postajemo konkurentniji na evropskom tržištu. Kupovinom šećerane u Senti proizvodićemo i više, ali ćemo biti i spremniji za ulazak u EU", dodao je. On je istakao, da od ukupne proizvodnje MK Grupa izvozi 45 odsto po cenama koje su trenutno više nego cene u Srbiji. "Povećanjem proizvodnje u Srbiji treba da podižemo nacionalne šampione da bi sutra u EU imali bar nekoliko naših firmi koje mogu da budu konkurentne velikim evropskim igračima. Mi gledamo u budućnost i zato hoćemo da budemo spremni da odgovorimo velikim zahtevima na tom tržištu. U suprotnom, naših firmi neće ni biti na evropskom tržištu", naglasio je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track