Prikaži najnovije vesti
narodna nosnja, marina lopicic
Bela vaskršnja nedelja

DANAS JE ZAKLOPITA SUBOTA: Ženski praznik na koji se muškarci niti briju, niti šišaju

Društvo 46

BEOGRAD - Pravoslavni vernici obeležavaju Zaklopitu subotu, prvu subotu po Vaskrsu.

U Levču i Temniću ova subota naziva se zaklopitom, a pre svih svetkovale su je žene, dok su muškarci to označavali na neobičan način, naime - na današnji dan se niko nije brijao i šišao.

Subota je inače, po narodnom određenju, udovički ili mrtvački dan i posvećena je prevashodno pomenu mrtvih, a Zaklopita subota, kao dan posvećen pokojnicima, ima naglašen mrtvački karakter, što se vidi i po nešišanju i nebrijanju muškaraca.

NARODNA VEROVANJA OD SVETLOG UTORKA DO TOMINE NEDELJE Danas je NAJBOLJI DAN u godini! Ovo ne radite!

Foto: Nebojša Mandić Foto: Nebojša Mandić

Treba imati u vidu da su, izuzev subote, nazivi svih dana u nedelji slovenskog porekla. Reč subota je pozajmljena iz jevrejskog jezika, gde glasi "šabat" (ili sabat), a znači: pokoj, mir, odmor, a u jevrejski jezik je ušla iz asirskog jezika.

Na osnovu ove posuđenice je izgrađeno mišljenje da je, verovatno, stara slovenska nedelja bila šestodnevna.

Međutim, s druge strane, postoje vrlo jasni dokazi da su Sloveni imali sedmodnevnu ne-delju, pogotovu ako se imaju u vidu njihova astronomska znanja i upravljanje prema Mesečevim menama. Stoga je prihvatljivije gledište da je naziv za subotnji dan izbegavan, jer je (kao npr. bezi-mena nedelja) pripadao božanstvu smrti ili podzemnog sveta.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir