SVAĐA MUSLIMANA Jusufspahić: Zilkiću, ne laži!
Foto: Beta Emil Vaš

Iza kulisa

SVAĐA MUSLIMANA Jusufspahić: Zilkiću, ne laži!

Društvo -

Smena kompletnog Rijaseta i izbor novog muftije srbijanskog Abdulaha Numana izazvali turbulencije među islamskim zajednicama

Adem Zilkić laže kada kaže da smo moj brat Mustafa Jusufspahić i ja izvršili nekakav napad na zajednicu, da je mi ugrožavamo i da je vraćamo u naručje Islamske zajednice Muamera Zukorlića. Bože me sačuvaj!Ovako za Kurir komentariše bivši muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić prozivke Adema Zilkića, bivšeg reis-ul-uleme Islamske zajednice u Srbiji!Naime, sednica Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije (ISZ), na kom je u nedelju u Novom Pazaru Abdulah Numan proglašen za novog muftiju srbijanskog i na kojoj je smenjen kompletan Rijaset sa reis-ul-ulemom Ademom Zilkićem na čelu, izazvao je žestoke turbulencije među islamskim zajednicama u Srbiji.Iako je smenjen zbog navodnog „isteka mandata i protivustavnog produženja tehničkog mandata“, Zilkić je za jedan dnevni list poručio da on smatra da je i dalje reis-ul-ulema IZS jer je sednica Vrhovnog sabora nezakonito sazvana.Samo neka priča- Predsednik tog organa Sabahudin Obućina nije ni znao za sednicu, niti je na nju pozvan. Pored toga, za odlučivanje Sabora potrebno je da od 30 sabornika prisustvuju dve trećine, a nije ih bilo toliko - istakao je Zilkić, koji je optužio muftiju Muhameda i njegovog brata Mustafu Jusufspahića da Mešihat Sandžaka žele da gurnu u naručje Islamskoj zajednici u Srbiji.- Muhamed je u Ministarstvu spoljnih poslova, a Mustafa u Ministarstvu odbrane i država preko braće Jusufspahić kao njenih službenika želi da reši status IZ, pošto ga nije rešila u skladu sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, uprkos sudskim presudama - istakao je Zilkić.Doskorašnji muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić pak kaže da Zilkić može da priča šta hoće, ali su na Sabor bili pozvani i on, i Obućina i sve, uslovno rečeno, njihove pristalice.- Od 30 sabornika na zasedanju je bilo ukupno 23. Zilkić nije smenjen, već je njegova ostavka prihvaćena. Mi 15 meseci čekamo brata Zilkića i brata Obućinu da sazovu Sabor. Ovo je prevršilo svaku meru! - ističe Jusufspahić, koji kaže da su Zilkićeve prozivke posledice njegove ambicije da na funkciji izgura i treći mandat.Prevršilo meru- Zilkića sam lično uključio u islamsku zajednicu okupljenu oko Rijaseta 2007. godine, pa stoga ne postoje nikakva opravdanja za njegove izjave da smo protiv zajednice. Ovim smenama zajednicu muslimana u Srbiji stavili smo u ruke onih koji razumeju Kuran, što Zilkić i Obućina nisu umeli - zaključuje Jusufspahić.Od Zilkića juče nismo mogli da dobijemo komentar jer se nije javljao na broj telefona poznat redakciji.

Hvali naslednikaODRASTAO SAM UZ NUMANABivši muftija Muhamed Jusufspahić ima samo reči hvale za svog naslednika Abdulaha Numana, koji je, kako je Kurir pisao u ekskluzivnoj ispovesti, iz pravoslavne prešao u islamsku veru.- Numan je izuzetan čovek, koji je praktično živeo kod mog oca i uz kojeg smo moj brat, sestra i ja rasli. Drago mi je što nam se pruža mogućnost da se zajedno borimo na božjem putu - kaže Jusufspahić, koji je imenovan za srpskog ambasadora u Saudijskoj Arabiji:- Ne znam kada ću u Saudijsku Arabiju. Dok ne rešimo stvari u Islamskoj zajednici, ostajem ovde.

Predsednik Mešihata IZDUDIĆ POZVAO NA POMIRENJE!Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić pozvao je sve muslimane koji žive u Srbiji da stave tačku na podele i okupe se oko jedne, jedinstvene i tradicionalne islamske zajednice radi očuvanja verskih, etičkih, kulturnih i svih drugih vrednosti.- Protekle godine pokazale su da je ugrožavanje jedinstva Islamske zajednice glavni izvor destrukcije među muslimanima, te da svaki korak podele izaziva nove podele - naveo je Dudić i dodao da je vreme da „se iz svih događaja protekle decenije izvuku pouke“.

O raskoluDUGOGODIŠNJI SUKOBI- Raskol u IZ dogodio se početkom 2007, kada je u Beogradu formiran Rijaset Islamske zajednice Srbije kao najviši organ- Na čelo Rijaseta kao prvi reis izabran je nedavno preminuli Hamdija Jusufspahić- Jusufspahića je na toj poziciji zamenio tutinski imam Adem Zilkić, koji je tu funkciju obavljao u dva izborna ciklusa- Godine 2007. jedan broj imama i verskih službenika osnovao je sandžački mešihat, kasnije Islamsku zajednicu u Srbiji, na čijem čelu je bio Muamer Zukorlić- Zukorlićeva Islamska zajednica u Srbiji je na jednom od sabora odlučila da organizaciono pripada Islamskoj zajednici u BiH- Mesecima su trajali sukobi između dve opcije islamske zajednice o preuzimanju džamija i prevlasti nad vernicima- Bilo je neuspešnih pokušaja mirenja vođa dve islamske zajednice tokom proteklih godina- Jedan od glavnih uslova za pomirenje muslimana i Bošnjaka u Srbiji, na kome je insistirala Turska, bio je odlazak Zukorlića i Zilkića sa čelnih verskih pozicija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track