SVAKI 4. ĐAK NAM JE BUCA: Svakog dana 15 minuta vežbi za mlađe osnovce u školama širom Srbije
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Projekat "Pokrenimo našu decu"

SVAKI 4. ĐAK NAM JE BUCA: Svakog dana 15 minuta vežbi za mlađe osnovce u školama širom Srbije

Društvo -

BEOGRAD - U Beogradu je danas potpisan Protokol između Aqua Vive, brenda kompanije Knjaz Miloš, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta, povodom pokretanja projekta "Pokrenimo našu decu", koji predviđa uvođenje 15 minuta fizičke aktivnosti za učenike od prvog do četvrtog razreda svih 1.206 osnovnih škola u Srbiji u cilju prevencije lošeg držanja, deformiteta kičme, gojaznosti i neaktivnosti kod mlađih učenika.

Čak 70 odsto đaka u Srbiji je nedovoljno fizički aktivno, svaki četvtrti je gojazan, a svaki peti ima loše držanje, istaknuto je nakon potpisivanja Protokola.Programom "Pokrenimo našu decu" uvodi se svakodnevna petnaestominutna fizička aktivnost za učenike od prvog do četvrtog razreda u svih 1.206 osnovnih škola u Srbiji u cilju prevencije lošeg držanja, deformiteta kičme, gojaznosti i neaktivnosti kod mlađih učenika.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Naša želja je da sport u školi bude što prisutniji", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.On je dodao da je dogovoreno sa Ministarstvom zdravlja da se u okviru fizičkog vaspitanja ucvede i zdravstveno obrazovanje, te da se predmet zove fizičko i zdravstveno vaspitanje.

"Bilo pokušaja da se formira i predmet zdravstveno obrazovanje i da u škole "uđu i lekari". Mislim da su profesori fizičkog vrlo stručni, da se to uči na fakultetu. Lekari su dobrodošli kao mentori i savetnici", naglasio je Šarčević i dodao da škole sada imaju solidne uslove za sportske aktivnosti.

Program Pokrenimo našu decu namenjen je osnovcima od I do IV razreda, a Aqua Viva je obezbedila obuku za učitelje iz svih osnovnih škola u Srbiji, kreativne materijale za vežbanje i stručnu podršku iz naučnih, prosvetnih i medicinskih oblasti.Učenici će sa svojim učiteljima od marta svakodnevno vežbati po 15 minuta prema raznovrsnim modelima vežbi koje je za potrebe programa osmislio Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 21.02.2017.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track