SVE VIŠE IZBEGLICA: Migranti će uskoro islamizirati Srbiju
Foto: AP

Pristižu iz Sirije, Avganistana i Somalije

SVE VIŠE IZBEGLICA: Migranti će uskoro islamizirati Srbiju

Društvo -
Logično bi bilo da idu u bogatije islamske zemlje poput Saudijske Arabije, Bahreina i Emirata. Mislim da će neizbežno doći do islamizacije cele Evrope, naglašava analitičar Dragomir Anđelković

BEOGRAD - Sve veći broj migranata iz Sirije, Avganistana i Somalije ne samo što donosi rizik od islamizacije Evrope već će uskoro dovesti i do toga da Srbija postane jedno od njihovih trajnih staništa.

Procene su da će već od sledeće godine izbeglice sa Bliskog istoka i Afrike, koje sada samo prolaze kroz našu zemlju, zbog sve radikalnijih mera koje prema njima primenjuju evropske države u koje su se zaputili, početi duže da se zadržavaju kod nas, a naposletku i da ostaju u Srbiji.

- Srbija će vrlo brzo postati krajnja destinacija migranata. Suludo je verovati da će Nemačka, Norveška i druge razvijene evropske zemlje i dalje jedine podnositi teret doseljavanja izbeglica iz Sirije i Avganistana. Ono što nije logično jeste da izbeglice ne idu u bogatije islamske zemlje poput Saudijske Arabije, Bahreina i Emirata, koje su im pritom kulturološki mnogo bliže. Mislim da je posredi islamizacija Evrope i da će do nje neizbežno doći - naglašava politički analitičar Dragomir Anđelković.

Poseban rizik, dodaje on, predstavlja i činjenica da je među izbeglima koji ulaze u Srbiju pronađen i oni koji imaju borbeno iskustvo.- Srbija ne shvata ozbiljno ovaj problem, a to je prvi bezbednosni rizik u regionu - ističe Anđelković.Statistika je takođe neumoljiva - kroz Srbiju će ove godine proći čak pet puta više migranata nego prošle.- Ako se ima u vidu da je za celu 2014. bilo 16.500 izraženih azilnih namera, a da je do kraja juna ove godine bilo više od 37.000, može da se barata brojem koji će biti otprilike petostruko veći u odnosu na prošlu godinu - kaže Ivan Mišković, portparol Komesarijata za izbeglice i migracije.

UNHCR upozorava da je raseljavanje stanovništva usled ratova dostiglo najviši nivo. Svakog dana tokom 2014. godine 42.500 osobe postajale su izbeglice, što predstavlja četvorostruki porast u periodu od samo četiri godine.Samo ove godine iz Srbije u Mađarsku je ušlo 100.000 migranata, kazao je Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova.

OpasnostRADIKALNI ISLAMISTI SE LAKO INFILTRIRAJU

Iako od nadležnih službi niko ne želi javno da govori o tome, postoji strah da radikalni islamisti iskoristite drastično povećan broj azilanata kako bi se infiltrirali među njih i ušli u zemlju u kojoj planiraju da izvrše naredni napad. Proveru azilanata u tom smislu teško je izvršiti jer većina njih u zemlju ulazi ilegalno, bez ikakvog dokumenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track