SVEDOČANSTVO KAKO JE OBOREN F-117: Predstavljena knjiga Pad noćnog sokola
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

U domu vojske

SVEDOČANSTVO KAKO JE OBOREN F-117: Predstavljena knjiga Pad noćnog sokola

Društvo -

U Domu Vojske Srbije predstavljena je knjiga „Pad noćnog sokola“ pukovnika Slaviše Golubovića u izdanju Medija centra „Odbrana“. Promociji najnovijeg izdanja naše jedine vojne medijske kuće prisustvovao je veliki broj pripadnika herojske 250. raketne brigade za PVD, među kojima i njeni bivši i sadašnji komandanti brigadni generali Duško Žarković i Sava Milenković.

Prisutne je pozdravio pukovnik Stevica Karapandžin, direktor Medija centra, a zatim su o knjizi govorili urednica knjige Mirjana Sandić, recenzent mr Ljubodrag Stojadinović i autor. Ističući da je knjiga „Pad noćnog sokola“, koja predstavlja svedočanstvo o dramatičnim događajima iz vremena odbrane od NATO agresije, samo mesec dana od izlaska iz štampe izazvala veliko interesovanje čitalaca, Mirjana Sandić je preporučila to zanimljivo traganje za istinom o efikasnosti 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade za PVD, dokazima patriotizma, stručnosti i efikasnosti jedinice koja je jedina u našoj vojsci oborila dve, a pogodila još više letelica Alijanse.

Jedan od recenzenata knjige „Pad noćnog sokola“, mr Ljubodrag Stojadinović opisao je to veoma uzbudljivo „ratno, stručno i istoriografsko“ delo iz pera jednog od pripadnika jedinice koja je oborila nevidljivi i aktera događaja koji su „izmenili svet“ kao dokaz tvrdnje da se, poštujući izvesne principe i visoke moralne i profesionalne norme, jedinica po svemu predodređena za inferiornu, lako pretvara u superiornu i veoma efikasnu. Ratno svedočanstvo pukovnika Slaviše Golubovića, njegov svojevrsni ratni dnevnik postao je tako pouzdana studija uspešnog otpora nadmoćnom agresoru, zaključio je Ljubodrag Stojadinović.

Posebne emocije izazvalo je izlaganje samog autora koji je nesebično istakao doprinos svih učesnika u opisanim događajima, ne samo kao njihovih aktera tokom 1999. godine, već i kasnije u memorisanju i opisivanju dramatičnih zbivanja. O obaranju najpre nevidljivog, a zatim i drugog aviona Alijanse F-16, svedočili su u knjizi svi pripadnici borbenih posluga 3. raketnog diviziona, prikazan je algoritam misija aviona i njihovog obaranja, pa i opisi događaja koji su im usledili. Dat je i kratak intervju sa oborenim pilotom, koji najdirektnije svedoči o njegovoj neverici u mogućnost da nad Srbijom bude srušen. Autor je u knjizi pokušao da odgovori i na pitanje kako su raketnim sistemom druge generacije gađani i pogađani najsavremeniji avioni pete generacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track