TAČAN SPISAK NAMIRNICA: Evo šta smete da unesete u Grčku, a šta će vam oduzeti! A ovo su nove cene
Foto: Profimedia

Novi propisi

TAČAN SPISAK NAMIRNICA: Evo šta smete da unesete u Grčku, a šta će vam oduzeti! A ovo su nove cene

Društvo -

Uvođenje nekih novih poreza i strože finansijske kontrole ugostiteljskih objekata i trgovinskih radnji, doneće i do 20 odsto veće cene u ovom omiljenom letovalištu Srba.

To bi moglo da navede srpske turiste da u Grčku ovog leta ponesu više hrane od kuće i zbog toga bi trebalo da imaju na umu šta je dozvoljeno preneti preko granice i u kojim količinama.

I ranijih godina je bilo situacija da je na grčkoj granici bilo zaplene hrane, čije prenošenje preko granice nije dozvoljeno.

Prema zvaničnim propisima, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, a dozvoljeno je sa sobom poneti do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe, hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za ljubimce.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kada je reč o voću i povrću, može se uneti u količini do pet kilograma. Što se tiče unosa alkohola, osobe starije od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti po litar alkoholnog pića sa udelom alkohola od 22 odsto i manje od toga, četiri litra vina i 12 litara piva.

Oni koji u Grčku putuju drumskim saobraćajem mogu sa sobom poneti 40 cigareta, dok je za putnike u vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno pet puta više.

Kada je reč o novcu, neophodna je prijava ukoliko sa sobom nosite gotovinu u iznosu od 10.000 evra ili više od toga.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U svakom slučaju, u obračunu troškova trebalo biste da svakodnevno odvojite oko 35 evra, koliko će vam u proseku trebati mimo već plaćenog aranžmana, piše portal Kamatica.

Za suncobran i ležaljke, na većini plaža nećete morati da date dodatan novac ukoliko naručite piće, ali za to treba izdvojiti oko 5 evra, dok na nešto ekskluzivnijim plažama, ovaj ugođaj može koštati više nego prenoćište u jednom prosečnom apartmanu, pa tako na pojedinim ostrvima treba dati oko 15 evra, ne računajući piće.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ukoliko svoje letovanje želite da upotpunite nekim dodatnim sadržajem poput odlaska na grčko veče, krstarenje ili odlazak u neki noćni klub za ovo možete potrošiti i više od 60 evra.

Za večeru u jednom restoranu prosečan par plati oko 40 evra, dok je za giros potrebno izdvojiti do 7 evra. Kada se saberu svi desetodnevni „sitni” troškovi na plaži, računajući i obroke u jednim od primorskih restorana, oni mogu da iznose i više od samog, kompletnog turističkog aranžmana.

GDE ĆEMO SAD NA MORE: Srpski turisti u šoku! Grčka ove godine paprena, CENE SKOČILE, a evo i zašto!

TEŠKI DANI ZA SRPSKI PARADAJZ TURIZAM: Na granicama oduzimaju hranu, a evo kolike su cene na moru

(Kamatica)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Peščani raj na zemlji: 10 najlepših plaža za opuštanje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track