Tasovac: Da li se NUNS i NDNV bore protiv cenzure ili za novac
Foto: Zorana Jevtić

Minstar kulture i informisanja

Tasovac: Da li se NUNS i NDNV bore protiv cenzure ili za novac

Društvo -

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac upitao je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) da li se bore protiv cenzure ili se bore za novac.

NUNS i NDNV ranije su kritikovali Tasovca zato što je podržao izložbu Srpske napredne stranke "Necenzurisane laži", kao i zbog toga što nisu objavljeni rezultati konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja u 2016, iako je rok za to istekao.

Tasovac je osporio predloge stručne komisije za projekte elektronskih medija, nakon čega su ga ta dva novinarska udruženja pozvala da što pre objavi rezultate ocenivši da komisije za dodelu sredstava nisu njegova "prćija", a ministarstvo "dedovina". Na to je danas Tasovac reagovao rekavši da se Ministarstvo kulture i informisanja transparentno rukovodi raspoređivanjem novca, uz poštovanje jasnih procedura i kriterijuma.

"Međutim, pokazalo se da pojedinci sami moraju da se suoče sa činjenicom da njihove medijske manipulacije zarad novca nanose štetu upravo građanima Srbije koji od novinara očekuju manje politikanstva, a više profesionalizma. Potpuno se slažem da komisije za dodelu sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja nisu moja 'prćija' kao što ni ministarstvo nije moja 'dedovina'.

Skrećem vam pažnju na činjenicu da te iste komisije nisu niti vaša 'prćija' niti 'prćija' bilo koje druge interesne grupe. Kao što vam ni NUNS ni NDNV nisu 'dedovina'", dodao je Tasovac. On je naveo i da bez obzira da li je tehnički, odlazeći ili "kakav god bio" ministar neće dozvoliti nijednoj komisiji ministarstva da "vređa bilo čiju inteligenciju".

"Ako novinar nije u stanju da razlikuje činjenice od fantazije, onda treba dobro da se zapita da li je za sebe izabrao pravu profesiju", ocenio je Tasovac. Ministar kulture i informisanja je kazao i da u Srbiji postoje novinari koji časno i profesionalno rade svoj posao, ali da se njihov glas nažalost ne čuje uvek, pošto je jedna druga, ne toliko brojna ali glasna grupa novinara, preuzela na sebe ulogu profesionalnih političkih stradalnika, skandal-majstora ili spin-doktora, u zavisnosti od profila medija u kojima rade, i kojima je sve sveto - osim činjenica.

"U datim okolnostima postavlja se pitanje kako razgovarati sa ljudima koji misle da je stanje u društvu bilo bolje pod Miloševićem i kako im pomoći da shvate koliko su zaslepljeni svojim sopstvenim političkim angažmanom? Kako im saopštiti da je postalo očigledno da to što oni rade nema veze sa strukom već sa borbom za pozicije, privilegije i finansije", naveo je Tasovac.

On je dodao da svaka građanka i građanin Srbije imaju pravo da se kritički odnose prema bilo čijem radu, pa i radu državnih organa.

"Srećan sam i ponosan što novinari i novinarska udruženja to svoje pravo koriste javno i bez ikakvih ustručavanja. To potvrđuje da smo demokratsko društvo. Samo je pitanje vremena kada će ti isti novinari i ta ista novinarska udruženja naučiti da prihvataju kritike i na račun svog rada", ocenio je Tasovac u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track