TEŠKI DANI ZA SRPSKI PARADAJZ TURIZAM: Na granicama oduzimaju hranu, a evo kolike su cene na moru
Foto: Thinkstock

Ovog leta novi udar na džep

TEŠKI DANI ZA SRPSKI PARADAJZ TURIZAM: Na granicama oduzimaju hranu, a evo kolike su cene na moru

Društvo -

BEOGRAD - Apartmanski smeštaj bez hrane najčešći je izbor srpskih turista koji putuju u Grčku, Crnu Goru, ili Hrvatsku.

Kako određeni prehrambeni proizvodi sve češće ne mogu da se prenesu preko granice, alternativa je snabdevanje u lokalnim prodavnicama, marketima ili pijacama.

Turističke agencije savetuju svojim klijentima da ne nose hranu na more, zbog čestih zaplena, pa ukoliko ovog leta odlučite da se brčkate u Crnoj Gori, Grčkoj ili Hrvatskoj, moraćete deo budžeta da izdvojite i na potrošačku korpu.

Grčka

Početak ovogodišnje turističke sezone u Grčkoj obeležilo je masovno oduzimanje hrane srpskim turistima na granici. Stoga, koliki je novčani iznos potrebno planirati ukoliko svakodnevno kupujete osnovne namirnice - hleb, mleko, jogurt, sok, meso, povrće...

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tako ćete u Grčkoj za hleb izdvojiti od 60 do 80 centi, za mleko 1,2 do 1,6 evra, dok je cena 6 jaja oko jednog evra. U ovoj zemlji kilo belog mesa košta oko 6,5 evra, litarski sok 90 centi, a ulje 1,7 - 2 evra. Veliki marketi su možda najbolji za kupovinu, jer ima dosta akcijskih ponuda i cene su slične onima u Beogradu. Ako odlučite da ponekad nešto pregrizete "sa nogu", giros ili sulvaki možete da pronađete po ceni od 2,5 do 4,0 evra, a za veliku picu u nekom od brojnih priobalnih restorančića moraćete da izdvojite oko 7 evra, uz koju možete da popijete kafu za 3 do 5 evra.

Jedno od omiljenih letnjih osveženja u vidu šopske salate moglo bi da košta ovoliko: kilogram krastavca je oko 70 centi, kilogram paradajza od 1,3 do 1,5 evra, a kilogram fete od 5 do 8 evra. Po računici, ako ostajete na moru deset dana i svaki dan kupujete po hleb, mleko, jogurt, sok i kilo mesa, za to će vam trebati oko 45-50 evra.

Crna GoraCrna Gora je i ove godine neizbežna destinacija koja će vas dočekati sa sledećim cenama: hleb od 60 do 80 centi, litar mleka od 0,8 do 1,1 evra, jogurt oko evro, paradajz 0,70 do 1,00, krastavac oko 80 centi. Za brzu hranu mogli biste da izdvojite od 1 do 2,5 evra, u zavisnosti da li se odlučite za neki roštilj, picu ili palačinku, pa cene variraju.Litarski sok je oko 80 centi do evra, kilogram oslića oko 2,50 evra, a pivo u konzervi staje oko 70 centi. Za deset dan na crnogorskom primorju na hranu biste mogli da potrošite oko 55 do 60 evra, ako svaki dan kupite hleb, mleko, jogurt, sok i kilo mlevenog mesa.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Hrvatska

Na Hrvatskom primorju cene su nešto više u odnosu na one u Srbiji. Tako ćete za hleb izdvojiti 7 kuna (oko 115 dinara), za mleko 8 kuna (oko 130 dinara), ulje je oko 240 dinara, a kilo paradajza takođe oko 240 dinara tj. 15 kuna. Krompir je oko 120 dinara kilo, kiseli krastavčići u tegli oko 200 dinara, litarski jogurt možete pronaći i za 100 dinara, ali u većim marketima, i to na akcijskoj ponudi. Ipak, veliki supermarketi u Hrvatskoj imaju dosta sniženja, pa tamo možete da kupite 200 grama trajne kobasice za 170 dinara, a oko 800 grama svežeg mlevenog mesa koštaće vas 390 dinara.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sok je oko 80 dinara po litru, flaša vina oko 500 dinara, dok litar mleka možete da kupite i za 90 dinara, pa je savet da kupujete u nekom od većih marketa kojih ima i u primorskim gradovima.Tokom deset dana u Hrvatskoj, potrošačka korpa će vas koštati oko 500 kuna, tačnije oko 8.000 dinara ako svaki dan kupujete hleb, mleko, jogurt, sok i na primer kilogram mlevenog mesa.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track