TOKSIČNE MATERIJE: Otrov na njivama može da ubije manji grad!
Foto: Shutterstock

Šta je izazvalo masovni pomor ptica

TOKSIČNE MATERIJE: Otrov na njivama može da ubije manji grad!

Društvo -

Insekticid „furadan“ i pesticid „kreozan“, iako su nekoliko godina zabranjeni u Srbiji i Evropskoj uniji, i dalje se koriste u mnogim voćnjacima i na oranicama

Sredstva za zaštitu bilja „kreozan“ i „furadan“, koja su u EU i Srbiji zabranjena zbog svoje visoke toksičnosti, i dalje se koriste u našoj zemlji i odgovorna su za smrt ogromnog broja ptica, zečeva, srndaća i ostalih životinja, a predstavljaju opasnost i po ljude!Ovi preparati na crno se uvoze iz Turske i Albanije, a stručnjaci upozoravaju da ih, uprkos zabrani, ima u tolikim količinama da mogu izazvati pomor celog manjeg grada!- „Kreozan“ je insekticid koji se u voćnjacima koristio za suzbijanje insekata, dok se „furadanom“, koji je bio dozvoljen do pre dve godine, tretiralo seme kukuruza, suncokreta i šećerne repe. Oba preparata su zbog svoje toksičnosti zabranjena i u Srbiji i u EU - priča za Kurir Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Opasne supstanceNaš sagovornik ističe da uprkos tome, pojedini poljoprivrednici ih i dalje koriste. - U nekim domaćinstvima još uvek postoje zalihe, dok drugi do ovih preparata dolaze kupovinom u manjim apotekama i prodavnicama koje su ih uvezle na crno - kaže Ružić.On dodaje da je oglase za prodaju „furadana“ viđao i na internetu, o čemu je obavestio i MUP i poljoprivrednu inspekciju, ali mu je rečeno da to nije u njihovoj nadležnosti.- Zbog ovih otrova u prethodnih pet godina stradalo je samo oko 60 orlova belorepana, koji su u Srbiji zaštićeni, a o drugim pticama i životinjama da ne pričamo. Dešavalo se da na nekim lokacijama imamo i po 20 uginulih srndaća, jer oni dolaze i jedu u čoporima. Međutim, ovi preparati opasni su i po ljude, jer se toksini zadržavaju u plodovima voća i žitaricama, a otrov dospeva i u zemljište i vodu koje koristimo - zaključuje Ružić i dodaje da o tome kolika je količina zabranjenih preparata još uvek prisutna u Srbiji najbolje govori to što je nedavno na bosanskoj granici sa Srbijom zaplenjeno oko 60 kilograma „furadana“.- Samo to je količina dovoljna da ubije jedan manji grad! - zaključuje on.Nije za upotrebuI profesor Novica Miletić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da su ovi preparati, naročito „kreozan“, veoma toksični, ali prema njegovom mišljenju, njihova upotreba je u poslednje vreme jako smanjena.- Čim se nečim nelegalno trguje, nemoguće je toga imati u prevelikim količinama. Možda ih neki poljoprivrednici i koriste, ali ne može se reći da je to masovno. Korišćenje „kreozana“ je vrlo opasno, ne samo za ptice i životinje već i za ljude, koji se njime mogu otrovati i dodirom preko kože - naglašava Miletić.

ČinjeniceO OTROVIMA- „Kreozan“ se koristi za suzbijanje insekata na voćkama- Fluorescentnožut je i odgovoran za smrt velikog broja glodara, divljih životinja, ali i pasa- Simptomi trovanja „kreozanom“ su visoka temperatura, povraćanje, pojačano lučenje pljuvačke i malaksalost- „Furadan“ deluje na centralni i periferni nervni sistem, blokira ili stimuliše prenos nervnih impulsa, izaziva paralizu mišića i dovodi do brze smrti- „Kreozan“ je zabranjen 2003. godine, a „furadan“ 2014.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track