TRAGIČAN KRAJ GAVRILOVIĆA: Čuveni major umro u bedi, a sahranjen u tuđem grobu

Zaboravljen Dragutin Gavrilović

TRAGIČAN KRAJ GAVRILOVIĆA: Čuveni major umro u bedi, a sahranjen u tuđem grobu

Društvo -
Bio je jedan od najvećih srpskih heroja, na večni počinak otišao je u pocepanoj uniformi jer nije imao drugu, a pokopan je u grobnici svoje rođake bez vojnih počasti

BEOGRAD - Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz svog brojnog stanja. Vi nemate, dakle, da se brinete za vaše živote, oni više ne postoje. Zato napred, u slavu! Za kralja i otadžbinu! Za Beograd!Ove reči odavno su otišle u sve udžbenike istorije i enciklopedije, a odzvanjale su i prekjuče na obeležavanju stogodišnjice odbrane srpske prestonice, ali major Dragutin Gavrilović, čovek kojih ih je izgovorio, umesto sa sjajem i počastima, svoj život okončao je u bedi, a sahranjen u pocepanim čakširama u tuđem grobu.Teško ranjenDragutin Gavrilović se tokom vojne karijere istakao hrabrošću i neustrašivošću u balkanskim, ali i u Prvom svetskom ratu, gde je učestvovao u svim važnijim bitkama, ali i proboju Solunskog fronta. Dva puta je bio teško ranjen, a posebno je zaslužan za herojsku odbranu Beograda 1915. godine. Odlikovan je Karađorđevom zvezdom, ordenima Svetog Save, Legijom časti i sa još 17 odličja! Ipak, legendarni major okončao je život u bedi, odbačen od svih vlasti, a iako većina zna napamet njegov herojski govor noć uoči odbrane Beograda, malo ljudi danas zna za Dragutinovu tragičnu sudbinu.- Gavrilović je bio jedan od najvećih srpskih heroja Prvog svetskog rata, ali je umro u očajnim uslovima, zaboravljen od svih, deset dana pošto se vratio iz zarobljeništva. Ostao je i bez ono malo novca što je imao, a postoji i ta priča da su ga maltretirali skojevci, koji su ga tukli kada je izašao da prošeta beogradskim ulicama. Upali su mu kuću i uništili sve njegove stvari. Sahranjen je u pocepanoj uniformi jer nije imao drugu - kaže istoričar Kosta Nikolić i dodaje da je sramotno što se Srbija odrekla svojih oficira.

Velika razlika... Major pre i posle zarobljeništva
Velika razlika... Major pre i posle zarobljeništva

U logoru četiri godinePrilikom povlačenja Jugoslovenske kraljeve vojske 1941. godine, pukovnika Gavrilovića zarobili su Nemci i odveli ga u logor u Nirnbergu, gde je u i proveo sve četiri godine rata. Ovaj junak sahranjen je u Beogradu, bez vojnih počasti i u grobnici svoje rođake.

Udruženje potomaka ratnikaZASLUŽIO MESTO U ALEJI VELIKANASavez udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. podneo je inicijativu da posmrtni ostaci slavnog oficira budu preneti u Aleju velikana na stogodišnjicu herojske odbrane Beograda. Dragutinu Gavriloviću i herojskim braniocima Beograda 2011. godine neki novi naraštaji ukrali su spomen-ploču sa zida na uglu ulica Cara Uroša i Mike Alasa, gde je Gavrilović održao svoj legendarni govor. Ploča je 2013. godine vraćena.

VojskovođaNIJE POLOŽIO GENERALSKI ISPIT- Rođen je u Čačku 25. maja 1882. godine u porodici zanatlija- Nije imao generalski čin jer nije položio generalski ispit 1927. godine- Uoči odbrane Beograda, 7. oktobra 1915. u 14.30 časova Gavrilović je vojnicima održao svoj čuveni govor- Bilo je to prvi put da je bilo ko od vojne komande vojnicima priznao da ih očekuje poraz- Bio je prvi oficir koji je izvadio sablju i pokvikao „Juriš!“ u proboju Solunskog fronta septembra 1918.- Nakon Prvog svetskog rata raspoređen je na dužnost komandanta puka u Kruševcu- Prvi je počasni građanin Kruševca i imao je sina i četiri ćerke- Umro je 19. jula 1945. u krajnjoj bedi u svom stanu na Slaviji, samo deset dana pošto se vratio iz zarobljeništva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track