TRAGIČNA SMRT SRPSKOG AMBASADORA: Sutra KOMEMORACIJA Potežici, otvara se i KNJIGA ŽALOSTI
Foto: Printscreen

Ministarstvo spoljnih poslova

TRAGIČNA SMRT SRPSKOG AMBASADORA: Sutra KOMEMORACIJA Potežici, otvara se i KNJIGA ŽALOSTI

Društvo -

BEOGRAD - U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije sutra će biti otvorena Knjiga žalosti povodom tragične smrti ambasadora Olivera Potežice, a istog dana održaće se i komemoracija.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upisaće se u Knjigu žalosti 15. maja, u 10 časova.

Komemoracija tragično nastradalom ambasadoru Republike Srbije u Libiji Oliveru Potežici održaće se u 12:30 časova u Ministarstvu spoljnih poslova (sala 201), saopštilo je Ministarstvo.

Ambasador Potežica podlegao je prošle nedelje povredama zadobijenim u saobraćajnoj nesreći u Tunisu, gde se nalazio na službenom putu po nalogu Ministartva.

Inače, ambasador Potežica bio je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1. novembra 1978. godine, a službovao je u Iranu, Jordanu, Palestini i Libiji.

Kao vrstan poznavalac sveta islama svoju profesionalnu karijeru je u celini proveo u regionu Bliskog istoka i to, kao po pravilu, u najtežim periodima ovog područja.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Odijum prema Srbiji koji je na tim prostorima tokom devedesetih godina bio snažno prisutan i stereotipe o Srbima i Srbiji on je uspešno razbijao svojim predanim radom i autentično neformalnim i iskreno ljudskim nastupom prema domaćoj sredini.

Tokom perioda boravka u Beogradu ostajao je u kontaktu sa ovim područjem, kroz knjige, publikacije i članke iz oblasti međunarodnih odnosa, spoljne politike, istorije diplomatije i to najvećim delom upravo u vezi sa pitanjima islama i Bliskog istoka, navelo je Ministarstvo.

Bio je član Udruženja novinara Srbije, generalni sekretar Centra za proučavanje religije i versku toleranciju, predsednik Srpsko libijskog društva prijateljstva, potpredsednik Jugoslovensko arapskog društva prijateljstva, član Upravnog odbora Srpsko iranskog društva prijateljstva i počasni predsednik Srpsko palestinskog društva prijateljstva.

SUMNJIVA SMRT U LIBIJI: Ambasador bio sam u autu, GDE JE PRATNJA?

PROKLETSTVO SRPSKIH DIPLOMATA U LIBIJI: Ambasador Potežica poginuo na mestu stradanja dvoje Srba!

AMBASADOR SRBIJE U LIBIJI PODLEGAO POVREDAMA: Umro Oliver Potežica!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track