TREĆI BEOGRADSKI DIJALOZI Benedikt: Šanse da azilanti iz Srbije ostanu u EU su nula
Foto: Tanjug/Milutin Marković

Skupština grada Beograda

TREĆI BEOGRADSKI DIJALOZI Benedikt: Šanse da azilanti iz Srbije ostanu u EU su nula

Društvo -

BEOGRAD - Treći Beogradski dijalozi, pod nazivom "Tamo i nazad? - Razlozi za migraciju i održiva integracija migranata u Srbiji" počeli su danas u Skupštini grada Beograda, uz poruku organizatora da je cilj inicijative Beogradskih dijaloga jačanje opredeljenja Srbije ka članstvu u EU i kapaciteta za sprovođenje suštinskih reformi.

Dijaloge će otvoriti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ambasador Nemačke Aksel Ditman, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt i predsednik PKS Marko Čadež.

Na skupu će biti predstavljeni rezultati "Studije o potencijalnim migrantima iz Srbije i povratnicima u Srbiju" i održane panel diskusije o izazovima integracije i odgovoru države na to pitanje, kao i o zapošljavanju migranata kao sredstvu za održivu reintegraciju.

Marko Čadež (Foto: Tanjug/Milutin Marković)
Marko Čadež (Foto: Tanjug/Milutin Marković)

Među brojim učesnicima celodnevnog skupa su i predstavnici Vlade Srbije i parlamenta, Komesarijata za izbeglice, Kancelarije Žaštitnika građana i nevladinih organizacija, a Dijaloge će zatvoriti predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.Skup se održava u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Fond Srbija Nemačka, u sklopu Nemačko-srpske inicijative za održivi razvoj i zapošljavanje. Prethodni Beogradski dijalozi održani su 28. maja.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je danas da su za one koji dolaze iz Srbije i žele da ostanu u državama EU šanse za to praktično nula, te da će oni "na jedan ili drugi način" biti vraćeni u Srbiju.Kako je rekao, EU je veoma usresređena na problem migracija, navodeći da to treba posmatrati sa dva aspekta - jedan su migracije sa područja razrusenih i opustošenih ratom, dok se u drugom slučaju govori o azilantima iz Srbije."Za one koji dolaze iz Srbije, njihove šanse za ostanak u drzavam EU su praktično nula i na jedan ili drugi način oni će biti vraćeni u Srbiju. Pitanje je na koji se način vlasti u Srbiji bore sa problemom povratnika i kako im obezbediti dostojanstven život", rekao je Benedikt novinarima u pauzi skupa Beogradski dijalozi, koji se održava u Skupštini grada.

Aksel Ditman (Foto: Tanjug/Milutin Marković)
Aksel Ditman (Foto: Tanjug/Milutin Marković)

Čadež o merama za integraciju povratnika

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da država mora da razvije sistem ekonomske i socijalne integracije povratnika, u čemu je važan segment otvaranje mogućnosti za njihovo zapošljavanje.On je na Trećim Beogradskim dijalozima rekao i da država mora da pruži odgovore na izazove integracija državljana koji su vraćeni ili će biti vraćeni u okviru procesa readmisije, te naglasio da će PKS biti aktivan partner u tom procesu.Navodeći da je oko 65 odsto povratnika u Srbiju čine Romi, Čadež je rekao da je zato važno razviti sistem njihove ekonomske, socijalne i obrazovne integracije kroz izradu obrazovnih karata, ali i kroz programe njihove dokvalifikacije i otvaranje mogućnosti zapošljavanja jer oni moraju biti uključeni u tržište rada.

Smatra takođe da je potrebno sprovesti analizu obrazovnog nivoa, profila i kvalifikacija povratnika, jer su, naveo je, mnogi od njih proveli više godina u Nemačkoj i postoji mogućnost da odmah dođu do radnog mesta.Potrebno je, kaže Čadež, da poslovna zajednica analizira koje su potrebe za radnom snagom."Moramo usmeriti sve potencijale na razvoj instrumenata kako bi se povratnici našli na tržištu rada, kako bismo ih povezali sa poslodavcima, i to je segment rada koji PKS može da preuzme", rekao je Čadež.Naveo je da PKS po tom pitanju sarađuje sa kolegama u okviru evropske asocijacije privrednih komora, te da su prepoznali niz mera koje je potrebno razvijati za integraciju povratnika.Treći Beogradski dijalozi ove godine bave se problemom migracija I održive integracije migranata u Srbiji, a organizuje ih Forum Srbija Nemačka u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost, a u sklopu Nemačko-srpske inicijative za održivi razvoj.

Oskar Benedit (Foto: Tanjug/Milutin Marković)
Oskar Benedit (Foto: Tanjug/Milutin Marković)

Vulin: Srbija ne diže tenzije, nada se boljim odnosima

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija nikada nije podizala tenzije u odnosima sa Hrvatskom, poručivši da on ne komentariše unutrašnje odnose u toj zemlji, te da se uvek nada boljim odnosima između dve države i njihovih građana.Upitan da li postoji mogućnost da se odnosi sa Hrvatskom poboljšaju nakon što su održani izbori u toj zemlji, Vulin je rekao da Srbija nikad nije pokretala tenzije, te da je svaka odluka hrvatskog naroda za nas legitimna i ispravna. "Mi ne komentarišemo unutrašnje odnose u Hrvatskoj, poštujemo odluke njihovih građana i uvek se nadamo da će postojati mogućnost da odnosi između naših građana i naših zemalja budu što bolji", rekao je Vulin novinarima u pauzi skupa "Beogradski dijalozi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track