Preživela pad "Jatovog" aviona iznad Čehoslovačke

(KURIR TV) TUŽAN KRAJ SRPSKE STJUARDESE VESNE VULOVIĆ: Nebeska heroina umrla u bedi i samoći

Društvo -

Vesna Vulović, koja je preživela pad aviona, završila je život u bedi. Policija ju je našla na podu njenog stana, u vodi koja se prolila iz lavora u koji je curila voda s plafona

Stjuardesa Vesna Vulović (66), za koju je čuo ceo svet kad je kao dvadestdvogodišnja devojka 1972. jedina preživela pad „Jatovog“ aviona iznad Čehoslovačke, umrla je sama, napuštena od svih i u bedi.Srpska heroina, koja je iz ruku Pola Makartnija primila nagradu za Ginisov rekord kao jedina osoba koja je preživela pad bez padobrana sa 10.160 metara, sa penzijom od 30.000 dinara jedva je sastavljala kraj s krajem, priča za Kurir njena komšinica, profesorka u penziji Silvija Mirković.

Poslednji kontakt

- Nije imala para za protezu, pa je izbegavala da ide na javna mesta, pozorište i u bioskop jer nije imala zube. Nije htela ni u banju da ide besplatno kao penzioner zato što nije želela da ostavi mace - priseća se Silvija.Silvija dodaje da je s Vesnom poslednji put bila u kontaktu prošle nedelje.- U nedelju ujutru me je pozvala telefonom i zamolila me da joj dam broj veterinara. Mačke su joj se poklale, kako je sama rekla, pa su i nju izgrebale i izujedale dok je pokušavala da ih razdvoji. Rekla mi je da joj je cela kuća puna krvi. Dala sam joj broj, a od tada se više nije javljala na telefon. Niko nije znao šta je s njom jer je živela u svom svetu i izbegavala je komšije - priča Silvija.

Jedina preživela pad aviona... Vesna na bolničkom lečenju
Jedina preživela pad aviona... Vesna na bolničkom lečenju

Imala strašne bolove

Ginisova rekorderka za pad bez padobrana... Pol Makartni uručio Vesni nagradu
Ginisova rekorderka za pad bez padobrana... Pol Makartni uručio Vesni nagradu

Uzrok pada „Jatovog“ aviona na liniji Stokholm-Beograd i danas je misterija. Jedna od verzija da su u avion podmetnuli bombu teroristi iz hrvatske proustaške emigracije, druga da se avion sam prelomio u vazduhu, a treća da ga je greškom oborila češka armija.

Miroslav IlićVOLELA JE PESMU KOJU SAM JOJ POSVETIOČuvena srpska heroina dobila je i svoju pesmu „Vesna stjuardesa“, koju je 1972. snimio Miroslav Ilić. On se za Kurir priseća kako je do toga došlo:- To je stvarno bilo čudo što je preživela. Pokojni čika Obren Pjevović je napisao pesmu 1972. i ja sam je snimio. Tada sam je i upoznao. Radovala se pesmi. Sedeli smo tada na njenoj terasi. Imala je neku macu i plašila se da joj ona ne padne s terase i prođe kao ona. Nek počiva u miru.

Slavica Tomčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track