TUŽNA GODIŠNJICA: 70 godina od proboja Sremskog fronta
Foto: Tanjug Miloš Jelesijević

175 dana užasa

TUŽNA GODIŠNJICA: 70 godina od proboja Sremskog fronta

Društvo -
Više od 12.000 mladića, rekao je ministar, ostavilo je mladost u sremskom blatu, jer su znali da je cilj za koji se bore bio ispravan, pravedan, istinit.Morali su da pobede zlo veće od nas, rekao je ministar Vulin
1 / 6 Foto: Tanjug Miloš Jelesijević

ŠID - U okviru spomen-komleksa Sremski front u Adaševcima kod Šida, danas je obeležena 70. godišnjica od proboja Sremskog fronta, a tom prilikom ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin poručio je da budućnost Srbije uvek treba da bude na strani antifašizma, istine i čovečanstva.

Vence kraj spomen obeležja u čast poginulih boraca za oslobođenje zemlje od fašizma, pored Vulina, položile su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, AP Vojvodine, predstavnici boraca NOR-a, u ime Rusije ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, kao i predstavnici ambasada Ukrajine, Belorusije, Bugarske.

Obraćajući se borcima NOR-a, učesnicima u borbama na Sremskog frontu, potomcima poginulih boraca i građanima, Vulin je poručio da je istina o zločinima počinjenim tokom Drugog svetskog rata izašla na videlu i zahvaljujući borbama na Sremskom frontu.Istina koju je neprijatelj želeo da sakrije, o leševima u Jasenovu, prepunim jamama od Jadovna do Bosanske Krajine, o nezamislivim zločinima, morala je biti otkrivena.

Istinu treba govoriti i o njoj treba svedočiti , rekao je Vulin.Istina je, kako je dodao i da su pored jugoslovenskih partizana u borbama na Sremskom frontu učestvovali i crvenoarmejci, bugasrki I italijanski partizani, kojima dugujemo zahvalnost.

Više od 12.000 mladića, rekao je ministar, ostavilo je mladost u sremskom blatu, jer su znali da je cilj za koji se bore bio ispravan, pravedan, istinit.Morali su da pobede zlo veće od nas, da bi naša deca sada ovde koračala , istakao je Vulin.Navodeći da je svaki rat skup, ali da sloboda nema cenu, Vulin je istakao da srpski narod nikada nije pitao koliko košta sloboda i dodao da se istorija ne sme prekrajati, jer ko prekraja istoriju doživeće da mu se ona ponovi .Srpski narod je uvek bio na pravoj strain, rekao je Vulin, i naša budućnost treba uvek da bude na strain antifašizma, onog ko pati, istine i čovečanstva.Mi smo ponosni na pretke i imamo samo jednu želju, da jednog dana budemo dostojni ovakvog večnog sećanja , istakao je Vulin.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, čestitajući godišnjicu, istakao je da Rusija ima veliko poštovanje i zahvalnost srpskim junacima koji su učestvovali u proboju Sremskog fronta, kao i da se taj podvig nikada neće zaboraviti.Podsećajući da su u borbama na frontu učestvovali i vojnici Crvene armije, Čepurin je naveo da su se svi vojnici borili odvažno ne štedeći sebe.Našsi junaci pokazali su najbolje vrline naših naroda, čvrstinu karaktera, hrabrost, veru i ljubav prema otadžbini, obezbeđujući slobodu i nezavisnost i dostojanstvo naših zemalja , rekao je Čepurin.

Navodeći da će za tri nedelje srpski i ruski vojnici zajedno defilovati Crvenim trgom, u okviru Parade pobede u Moskvi, Čepurin je rekao da je najvažnija stvar za veterane da osećaju poštovanje i pažnju i da znaju da se sećamo i da smo ponosni na njih.Na skupu su govorili i vršilac dužnosti predsednika Odbora SUBNOR-a Dušan Čukić, kao i učesnik u borbama na Sremskom frontu Zdenko Duplančić, a u okviru obeležavanja izveden je i prigodan kulturno umetnički program.

Proboj Sremskog fronta, koji je trajao 175 dana - od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine označio je i okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.Sa obe strane učestvovalo je oko 250.000 vojnika, a uz jedinice Jugoslovenske armije borile su se i trupe Crvene i bugarske Narodne armije, kao i Brigada "Italija".U teškim i krvavim borbama, na snegu i vetru, poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, 1.100 pripadnika Crvene Armije, 630 pripadnika bugarske Narodne Armije i 163 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica.Na neprijatelskoj strani poginulo je oko 30.000 vojnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track