UBISTVO ILI SAMOUBISTVO: Odobreno 30.000 evra za superveštačenje o smrti Dade Vujasinović!
Foto: Pt Yt

Analiza dokaza u Holandiji

UBISTVO ILI SAMOUBISTVO: Odobreno 30.000 evra za superveštačenje o smrti Dade Vujasinović!

Društvo -
Time je otklonjena prepreka da se materijalni dokazi poput filcanih čepova izvađenih iz tela novinarke, puška i fotelje s tragovima krvi, dostave Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu

Državno veće tužilaca odobrilo dodelu 30.000 evra za superveštačenje dokaza u Holandiji u slučaju smrti novinarke Dade Vujasinović.

Time je otklonjena prepreka da se materijalni dokazi poput filcanih čepova izvađenih iz tela novinarke, puška i fotelje s tragovima krvi, dostave Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu.

Kompletna dokumentacija već je prevedena i poslata.

Prema nekim procenama za ovaj posao trebalo je obezbediti više od 30.000 evra, prenose "Naše novine". Od holandskih stručnjaka se očekuje da pomognu u rešavanju potanja starog 20 godina - da li je novinarka ubijena ili je izvršila samoubistvo?

Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Novom Beogradu.

Slučaj je sa "mrtve tačke" krenuo početkom 2009. godine. Gotovo 15 godina trebalo je tadašnjem beogradskom Okružnom javnom tužilaštvu da prvi put od policije zatraži da utvrdi okolnosti "pod kojima je ubijena novinarka", kao i da se otkrije ubica. Sve dotle, slučaj je vođen kao samoubistvo. Do obrta u postupku došlo je posle nalaza balističara Vlade Kostića. U svom mišljenju, dostavljenom sudu 30. maja 2008. godine, napisao je:

Svi najbitniji elementi ovog veštačenja ukazuju da se u ovom slučaju najverovatnije radi o ubistvu, a naročito kad se ima u vidu da su u telu pokojne pronađena dva filcana čepa, što ukazuje da su u nju ispaljena dva sačmena snopa koja su formirala veoma tešku ranu.

Istragu, koju u ovom predmetu vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu, otežava i to što mnogi akteri iz tog perioda, posebno oni bliski novinarki, nisu više među živima, dok su dokumenti stihijski pravljeni, dosta su nedorečeni, puni nedostataka, kontradikcija...

Komisija je od početka imala problem kada je reč o slučaju Dade Vujasinović. Dugo se tragalo za dokaznim materijalom. Kesa u kojoj su čuvane dramlije (sačma), olovne kuglice izvađene iz tela novinarke, sada sporni čepovi... bila je zagubljena.

Po nalogu komisije zatraženo je da se te stvari pronađu, a odgovorni u policiji kazne zbog nebrige. U prvo vreme tvrdilo se da je kesa zagubljena tokom bombardovanja, kada su se magacini preseljavali. Ipak, tokom detaljnih pregleda prostorija, pronađena je u ormaru pripadnika MUP, koji je radio na predmetu, ali je u međuvremenu umro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track