UDARIO PO DŽEPU: Ministar Lončar otima psihijatrima od plate?
Foto: Shutterstock

Osoblje u duševnim bolnicama zabrinuto

UDARIO PO DŽEPU: Ministar Lončar otima psihijatrima od plate?

Društvo -
Nacrt novog zakona o sistemu plata u javnom sektoru ne predviđa da se posebnom uredbom, kao do sada, isplaćuje 20 odsto na visinu zarade zbog specifičnih uslova rada

BEOGRAD - Zaposleni u psihijatrijskim ustanovama uskoro bi mogli da ostanu bez psihijatrijskog dodatka, koji su dobijali uz platu zbog teških uslova u kojima rade!Naime, kako kažu, nacrtom novog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru nije predviđeno da se pitanje dodatka reguliše posebnom uredbom kao do sada, pa strahuju da će im jednostavno biti ukinut.Prebacuju odgovornost- Psihijatrijski dodatak koji smo dobijali regulisan je posebnom uredbom. Međutim, nacrt novog zakona ne predviđa tu mogućnost. Nekoliko nas ovim povodom razgovaralo je s državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja Berislavom Vekićem, ali nam je on rekao da to nije u nadležnosti tog ministarstva, već Ministarstva za državnu i lokalnu samoupravu.

U tom ministarstvu pak uputili su nas ponovo na ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Niko nam se više nije javio tim povodom - priča Goran Mladenović, predsednik Ujedinjenog sindikata zdravstva Srbije, inače medicinski tehničar na Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Kivni na njega... Ministar zdravlja Zlatibor Lončar
Kivni na njega... Ministar zdravlja Zlatibor Lončar

On dodaje da postoji mogućnost da će ovo pitanje biti rešeno posebnim sektorskim zakonima, ali da ih do sada niko nije obavestio o tome. Psihijatrijski dodatak, koji je iznosio 20 odsto na visinu plate, pored zaposlenih u „Lazi“, do sada su dobijali i zaposleni u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Beogradu, na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu u Beogradu i u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu, kao i oni u specijalnim bolnicama za psihijatrijske bolesti u Novom Kneževcu, Vršcu, Kovinu i Gornjoj Toponici.Dragan Sinđelić, predsednik Ujedinjenog sindikata zdravstva Srbije za „Lazu Lazarević“, upozorava da zaposleni u duševnim bolnicama rade u teškim okolnostima - ugrožena im je bezbednost jer nemaju profesionalno obezbeđenje i osnovna sredstva za rad:Ministarstvo ćuti- Država bi već jednom morala da odluči šta su joj prioriteti, odnosno da li su joj uopšte bitni životi i zdravlje ljudi.Iz Ministarstva zdravlja 10 dana nismo dobili odgovore na pitanja koja smo uputili.

Ministarstvo državne upraveU PRIPREMI JE KATALOGU Ministarstvu državne i lokalne samouprave poručuju da „Vlada RS pri reformi sistema plata prepoznaje specifičnosti svih radnih mesta u javnom sektoru“, međutim nisu precizirali na koji način će pitanje ovog dodatka biti regulisano:- U ovom slučaju to je učinilo Ministarstvo zdravlja prepoznajući ovu kategoriju zaposlenih kao izdvojenu u katalogu radnih mesta u zdravstvu, koji je u pripremi. Ministarstvo državne uprave je zaduženo za koordinaciju izrade kataloga, a svako resorno ministarstvo dužno je da pripremi katalog radnih mesta iz svog delokruga.

Često meta napadaNEMAJU NI BENEFICIRAN STAŽInače, kako je Kurir već pisao, zaposleni u duševnim bolnicama često su meta napada pacijenata, koji unose noževe, čekiće...- Medicinskim radnicima već je smanjeno 10 odsto od plate, a novim predlogom zakona o platama ukida se i institucija minulog rada, a godišnji odmor se tretira kao bolovanje. Zaposleni u psihijatrijskim ustanovama nemaju ni beneficirani radni staž. Ukoliko bi nam oduzeli i psihijatrijski dodatak, zarade bi nam, s prethodnim umanjenjem, bile niže za 30 odsto - zaključuje Goran Mladenović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track