UKAZOM FRANCUSKOG PREDSEDNIKA: Zoran Sekulić odlikovan ordenom Legije časti
Foto: KURIR

Direktor i glavni i odgovorni urednik Novinske agencije FoNet

UKAZOM FRANCUSKOG PREDSEDNIKA: Zoran Sekulić odlikovan ordenom Legije časti

Društvo -

BEOGRAD - Dekretom predsednika Republike Francuske Fransoa Olanda, direktor i glavni i odgovorni urednik Novinske agencije FoNet Zoran Sekulić odlikovan je ordenom Legije časti, u rangu viteza.

Kako se ističe u pismu ambasadorke Francuske u Srbiji Kristin Moro upućenom Sekuliću, dekret o ovom visokom priznanju donet je na predlog francuskog ministra spoljnih poslova i međunarodnog razvoja Žan Mark Eroa.

Predsednik je Upravnog odbora Asocijacije medija, najvećeg poslovnog udruženja štampanih i onlajn medija u Srbiji, član Međunarodne federacije novinara, Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO Beč).

Bio je pregovarač medijske zajednice (Asocijacija medija, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres) sa Vladom Srbije, prilikom izrade Medijske strategije u septembru 2011.godine.Nagrađen je, kao OEBS Ličnost 2012.godine, za doprinos medijskim reformama u Srbiji.Rukovodeći FoNetom, kroz koji je za 23 godine, prošlo više od 700 novinara, snimatelja, fotoreportera, audio i video montažera, uticao da Agencija stekne reputaciju profesionalnog, nepristrasnog, pouzdanog i kredibilnog medijskog izvora, koji je prepoznat i izvan granica Srbije.

Pre 12 godina je osmislio, kreirao i primenio koncept digitalne multimedijalne agencijske produkcije vesti FoNeta, prve tog tipa u Srbiji i regionu.

Na medijskom festivalu Pri Europa, jednoj od najuglednijih međunarodnih smotri elektronskih i digitalnih medija, interaktivni multimedijalni sistem vesti FoNeta je 2005.godine uvršten među 25 najboljih informativnih onlajn platformi u Evropi, u konkurenciji više stotina medija.

Razvio je specijalizovane multimedijalne servise vesti FoNet Evroservis, FoNet Regioni, FoNet Citizen, FoNet Opštine, FoNet Kiosk, internet televiziju FoNetweb.tv, portale Vox populi, Evropski put i BeoGreat.

Rođen je u Beogradu 1958.godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1981. da bi godinu dana kasnije započeo profesionalnu novinarsku karijeru, kao saradnik u Radio Beogradu (program 202). Od 1983. do 1993.godine radio je kao novinar i urednik u Novinskoj agenciji Tanjug. Izveštavao sa najvažnijih domaćih i međunarodnih skupova o jugoslovenskoj krizi, uključujući zasedanja Predsedništva SFRJ, pregovore predsednika jugoslovenskih republika i pokrajina i Međunarodnu konferenciju o bivšoj Jugoslaviji, pod predsedavanjem lorda Karingtona u Hagu.Zbog neslaganja sa uređivačkom politikom Tanjuga, u jesen 1992.godine podneo ostavku na mesto urednika Političke rubrike.

U novembru 1993.godine napustio Tanjug. U februaru 1994.godine pokrenuo FoNet.Bio je specijalni izveštač iz institucija Evropske unije, uključujući Evropski savet i Evropski parlament, Saveta bezbednosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, NATO, Saveta Evrope, Stejt dipartmenta, Kremlja, Pekinga, Šangaja, Jerusalima, Pariza, Madrida, Berlina, Atine, Londona, Bukurešta i mnogih drugih. Profesionalno se usavršavao studijskim posetama strukovnim udruženjima i redakcijama u Londonu, Kardifu, Bonu, Berlinu, Briselu, Strazburu, Tel Avivu, Moskvi, Sankt Peterburgu, Torontu, Montrealu, Otavi, Njujorku, Vašingtonu, Majamiju, Univerzitetu novinarstva Kolumbija u Misuriju i UCLA u Los Anđelesu. Autor je hiljada agencijskih i novinskih tekstova, audio i tv priloga, objavljivanih u Srbiji i regionu, citiranih u mnogobrojnim inostranim medijima. Kao uvodničar, panelista i moderator, učestvuje na najznačajnijim domaćim, regionalnim i evropskim konferencijama i stručnim skupovima iz oblasti novinarstva i medijske industrije.Ambasadorka Kristin Moro prirediće prijem u rezidenciji Francuske u Beogradu na kojem će Sekuliću uručiti orden Legije časti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track